„U prodeje květin to lze těžko odhadnout dopředu. Máme přichystané i speciální boxy s růžičkami a další dárkové zboží,“ doplnila.

Právě dárkové zboží odlišuje „Japu“ od většiny běžných květinářství. Lze zde koupit i různá přání, čokolády, srdíčka a další drobnosti pro radost. Jak ale Mašková podotkla, lidé v Česku teď Valentýna příliš neslaví. „Spíš se vrací Mezinárodní den žen. Nebo pánové kupují kytky před Svátkem matek. Valentýn byl nejvíce v kurzu tak před patnácti dvaceti lety. Ale uvidíme, rozhodně jsme na zákazníky připravení,“ dodala s úsměvem.

Běžel z Třebíče na Sněžku pro nemocné děti. Film o tom sklidil ohromný aplaus
Pro nemocné děti: z Třebíče vyběhl Jakub na Sněžku, film o tom sklidil aplaus

Její slova potvrdila i Iveta Lupačová, která má květinářství v Pelhřimově. „Mezinárodní den žen je teď zase více oblíbený. Červený karafiát, ten frčí. Ale i my jsme na Valentýna připravení,“ usmála se floristka.

Soňa Fiedlerová z havlíčkobrodské Floristiky Sonny květiny i rozváží. „Lidé se většinou ozývají na poslední chvíli. A to, že MDŽ preferují před Valentýnem, také pociťujeme. Možná je to tím, že se nejedná o český svátek,“ zamyslela se Fiedlerová.