V pondělí dopoledne hasiči po dohodě s vedením Libice nad Doubravou evakuovali letní tábor v Libické Lhotce na Havlíčkobrodsku. Řeka Doubrava nastoupala k prvnímu povodňovému stupni. Děti našly útočiště v libické základní škole, jsou v pořádku.

Na Pelhřimovsku už v neděli 28. června před půlnocí čistili hasiči ucpaný odtok na střeše bytového domu v Pelhřimově. Kolem páté hodiny ráno v pondělí 29. června odstranili strom spadlý na silnici u Radětína a pročistili ucpanou kanalizaci v Krasoňově.

Už horší situace byla podle Petry Musilové mluvčí Hasičského záchranného sboru v Dešově na Třebíčsku. „V neděli 28. června kolem sedmé hodiny večer v Dešově přetekl rybník. Hasiči vyčistili kanály v obci, rybník odpustili a uklidili komunikace od bahna,“ upřesnila Musilová. V Havlíčkově Brodě zase voda kolem páté hodiny ráno v pondělí 29. června zatopila podchod pod železniční tratí U Traplů.

Silné a vytrvalé deště trápí Vysočinu.Zdroj: pmo.cz

Červená tečka znamená 3. stupeň, žlutá 2. stupeň, světle zelená 1. stupeň povodňové aktivity..

„Jinak v pondělí ráno 29. června jsme měli zatím asi šest výjezdů, většinou čerpání vody ze sklepů, zatím nic mimořádného,“ upřesnila Musilová.

Z důvodů silných dešťů je ale obtížně průjezdná cyklotrasa č. 26 Jihlava – Třebíč – Raabs a to od zahrádek naproti cvičišti pro psy po ulici. Hůlová. V pondělí 29. června se začne opravovat.

"Cyklostezky v Jihlavě podél řeky na řadě míst zaplavila po posledních vydatných deštích voda a bláto, u kynologického cvičiště si to vyžádá přibližně dvoutýdenní opravu.

Tragická dopravní nehoda ve Velkém Meziříčí.
Zmařený život. Nehoda dodávky a osobního auta v Meziříčí skončila tragicky

U zdejších chat a zahrádek pod strmým lesním svahem je cyklostezka průjezdná jen s maximální opatrností a pro velmi otrlé cyklisty. V žádném případě nedoporučujeme průjezd pro rodiny s dětmi. Dle sdělení zahrádkářů zde již došlo k několika karambolům. Vytvořila se zde laguna hluboká asi 20 centimetrů plná vody a bláta," popsal situaci RadovanDaněk mluvčí jihlavského magistrátu.

Plno vody a bláta je také u řeky Jihlavy ve Starých Horách u restaurace Venuše. "Sem odbor dopravy jihlavského magistrátu posílá pracovníky Služeb města Jihlavy (SMJ) na odstranění bláta z cyklostezky. Čeká se na pokles vodní hladiny a do poloviny příštího týdne má být místo vyčištěno," upřesnil Daněk s tím, že všechno bude záviset na počasí.

Ilustrační foto.
Lidé na Vysočině jsou více nemocní. Počet neschopenek je nadprůměrný

To bude otázka i podle meteorologů. "Na meteorologicke stanici Českého hydrometeorologického ústavu Jihlava Hruškové Dvory spadlo 29 milimetrů srážek a stale vydatně prší,"sdělil Petr Janousek, pozorovatel počasí Českého hydrometeorlogického ústavu.