Na rybnících po celém Jihlavsku začínají tradiční podzimní výlovy rybníků. Na dnešním slavnostním výlovu v Telči se mohou lidé těšit také na dva čtyřicetikilové sumce, kteří mají být největší atrakcí. Letošní suché léto výlovy v jihlavském okrese nikterak výrazně nepoznamenalo.

„Akce začíná v osm hodin ráno, my už tam budeme asi od šesté hodiny. Lidé nás uvidí při práci, budou si moci ryby i koupit nebo na místě přímo ochutnat," uvedl Jan Pokorný, jeden z organizátorů telčského výlovu.

Kilo kapra vyjde návštěvníka na 70 korun. „Cena se už několik let nemění," sdělil Pokorný. Kromě kaprů a sumců v Štěpnickém rybníce plavou také líni, candáti a štiky.

Ryby, které se neprodají, na vánočních stolech neskončí, ale poputují do dalších rybníků, které patří rybářskému svazu. „Největším tahákem akce jsou bezesporu naši dva sumci. Každý má kolem čtyřiceti kilogramů a velcí budou určitě kolem metru a půl," zaprorokoval si Pokorný.

Sumci jsou také lákadlem pro sportovní rybáře, kteří se je během roku snaží ulovit. Na Štěpnickém rybníku hospodaří Moravský rybářský svaz a rybáři, kteří mají povolení, tam jezdí lovit. „Když se podaří sumec ulovit, je to velká sláva," dodal Pokorný.

V Telči je tradiční výlov vždy podívanou, kterou si nenechají ujít tisíce návštěvníků. „Nebude chybět ani tradiční hudební doprovod," připomněl Pokorný.

Také v dalších týdnech se lidé mohou těšit na veřejné výlovy například v Urbanově nebo v Sedlejově.

Podle plánu

S výlovem rybníků začaly už také některé firmy. Jednou z nich je Rybářství Vysočina se sídlem v Třešti. Jednatel rybářství Jan Ošanec potvrdil, že jsou výlovy v plném proudu. „U Jihlavy jsme už některé naše rybníky vylovili, v dalších týdnech budeme pokračovat na těch větších, abychom to všechno stihli," vysvětlil.

Na třešťských sádkách budou lidem do Vánoc prodávat kilogram kapra za 63 korun, před Vánocemi potom kapr o něco podraží. „Cena o Vánocích půjde někam k sedmdesáti korunám," vypočítal Ošanec. Letošní teplé léto výlovy podle něj nijak nepoznamenalo. „Pouze dva menší rybníky jsme vylovili dříve," doplnil jednatel. Rybářství letos nemohlo hospodařit na Váňovském rybníku v Třešti, který byl kvůli opravě mostu vypuštěný.