Školáci na Jihlavsku dnes do rukou dostali vysvědčení a konečně jim začínají velké letní prázdniny. Mnozí z nich se už o tomto víkendu chystají odjet do přírody na letní tábor. Jenže kvůli deštivému počasí, které bylo v posledních dnech, může být na některých tábořištích nebezpečno. „Na základě doporučení Ústřední povodňové komise proto v úterý krajští policisté zkontrolovali všechny probíhající dětské tábory a upozornili jejich organizátory na případné nebezpečí související s podmáčením lesních porostů nebo případnými sesuvy půdy," přiblížila tisková mluvčí Povodňové komise Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek navíc v souvislosti s intenzivními srážkami upozornil veřejnost na výskyt možných vývratů stromů nejen v lesích, ale i v zahradách nebo sadech. „Důvodem je značné podmáčení půdy na území celého kraje. Opatrnost je na místě," apeloval na veřejnost Jiří Běhounek.

Tábor Doubrava stojí na kopci

Dětský letní tábor Dolní Mrzatec začíná například již tuto sobotu. Podle organizátorky Lenky Šlesarové je však vše v pořádku a děti ani jejich rodiče se nemusejí komplikací, které by mohly vzniknout v souvislosti s počasím, obávat. „Tábor právě v těchto chvílích stavíme. Máme svého správce, který tábořiště kontroloval, a je to všechno v pořádku," řekla včera Deníku Šlesarová s tím, že kdyby hodně pršelo, tábor má k dispozici zastřešené budovy. „Děti mohou pobývat v jídelně nebo máme postavenou dřevěnou budovu," dodala Šlesarová.

Od pondělí začíná Letní dětský tábor Doubrava. I tady je podle organizátora Petra Fatra vše v pořádku. „Jsme v pohodě, tábor máme nahoře. Pod námi je sice malý potůček a větší voda tam byla, ale nám žádné záplavy nehrozí, jsme jakoby ve stráni. Ani podmáčené stromy tady nemáme, je to v pořádku, tábor se bude normálně konat," uzavřel organizátor tábora.