Sto let kina v Polné místní oslaví letním promítáním. „Po dvaceti letech se vrací film Samotáři, navíc zrestaurovaný. Pustíme i nejnovější Jumanji. Ale není to jen o filmech. Lidé poklábosí, dají si pivo i jídlo a za pěkného počasí si promítání společně užijí,“ uvedl provozovatel kina Rostislav Cejnek. Vstupné je dobrovolné, projekce začnou 16. července.

Do Telče dvakrát přiveze filmy Kino na kolečkách. „Největším lákadlem nejen léta jsou rozhodně 3Bobule. Před tím ještě máme Případ mrtvého nebožtíka. Mohlo by klidně přijít i tři sta lidí,“ popisuje za společnost Zdeněk Vlček. Jeden lístek vyjde na devadesát korun a projekce začnou 21. července a 25. srpna.

Milovníci pěnivého moku zamíří v sobotu do Telče. Ilustrační snímek.
Tipy na víkend 10. až 12. července: Telč láká na pivní festival, Žďár na jazz

V areálu jihlavského Heulosu zájemci uvidí Samotáře a Ženy v běhu. Vstupné je zdarma a stačí přijít v sobotu 11. července, popřípadě za týden v pátek 17. července. „Pravděpodobně budeme mít ještě další projekce. Například 14. července na náměstí uvedeme snímky současných mladých filmařů. V srpnu uvedeme ještě pět dokumentů,“ popsal mluvčí města Radovan Daněk.

Kde se promítá

Jihlava – od 11. července
Polná – od 16. července
Kněžice – od 17. července
Telč – od 21. července
Třeštice – od 25. července
Milíčov – od 14. srpna
Hrad Roštejn – od 29. srpna

Promítání si lidé užijí i na hradu Roštejn, a to 29. srpna. „Máme v plánu Poslední aristokratku, protože se tematicky vztahuje k hradnímu prostředí,“ řekla kastelánka Kateřina Rozinková. Ke vstupence za sto dvacet korun bude zdarma jedna trasa a vstup na věž.

V Třešticích 25. července pustí Špunty na vodě. „Je to letní komedie, která pobaví všechny v jakémkoli věku,“ přiblížil starosta Martin Kodys.

Bezva ženskou na krku budou mít v Kněžicích 17. července. „Na konec srpna bychom chtěli ještě jeden film, tentokrát nějakou klasiku,“ předeslala starostka Lucie Vojtíšková.

Také obec Milíčov hostí letní kino, a to 14. srpna. „Ještě jsme nevybrali konkrétní snímky, ale bude to určitě animovaná pohádka pro děti,“ prozradil za obec Petr Marek.

JIŘÍ KAŠPÁREK