Jihlava - Zoologická zahrada v Jihlavě loňskou letní sezonu v návštěvnosti nepřekonala. Přišlo až o deset procent méně lidí než loni. Otevření jednoho z velkých lákadel nového pavilonu plazů zahradu letos teprve čeká.

„Pokud se nestane nic nepředvídatelného, otevřeme pavilon do konce tohoto roku. Na budově se dělají poslední úpravy a zatím není zkolaudovaná. Nějaký čas pak ještě zabere příprava expozic a dovoz zvířat," konstatovala ředitelka jihlavské zoo Eliška Kubíková.

Na nový pavilon se už těší rodina Ryšavých. „V zoo jsme byli před prázdninami. V létě tam bývá vždy narváno, tak tam radši moc nechodíme. Místní zoo už dobře známe, proto se těšíme hlavně na ten nový pavilon. Už samotná ta budova je zajímavá," vyjádřila se maminka Hana Ryšavá z Jihlavy.

Loňská návštěvnost dosáhla rekordního čísla. Do zoo se přišlo podívat za celý rok 2014 přesně 285 558 návštěvníků, což bylo o více než deset tisíc lidí větší číslo než v roce předchozím. Nejúspěšnějšími měsíci jsou tradičně červen a srpen.

Přestože letošní prázdninová sezona nebyla s ohledem na počet návštěvníků tak silná jako ta loňská, hodnotí ji vedení zahrady jako dobrou.

„Loňskou návštěvnost jsme sice nepokořili, ale ta byla opravdu rekordní, a bude těžké ji překonat. Letos přišlo zhruba o deset procent méně lidí, přesto hodnotíme sezonu jako dobrou," řekla Kubíková. Pokles návštěvnosti přičítá především horkým dnům. „Lidé jsou pochopitelně raději u vody," dodala ředitelka.

Zoologická zahrada si však i o letošních prázdninách připravila pro návštěvníky bohatý program. Kromě velmi oblíbeného krmení zvířat a výcviku sov a dravců přišli v hojném počtu lidé rovněž na akci Prázdniny začínají v zoo.

Návštěvníky do zoo přitáhlo i vystoupení taneční skupiny ze Zimbabwe. Zájem byl i o festival Střípky Afriky, plný přednášek cestovatelů, uměleckých dílen a ochutnávek afrických specialit.

Nejen lidé, ale i zvířata o prázdninových měsících raději vyhledávala stín, proto některé obyvatele zahrady návštěvníci v jejich venkovních výbězích odpoledne ve vedrech ani nezastihli.

Příchozí měli stejnou svízel i s nejzajímavějším novým přírůstkem zoo, levhartem sněžným. Mládě se ve výběhu začalo ukazovat až po prázdninách. „Nějaký čas trvá, než se mládě osamostatní, vyjde ven a pohybuje se bez matky. Do té doby se zdržuje stále s matkou ve vnitřních prostorách. Nyní už ho ale příchozí mohou vidět i venku," vysvětlila Kubíková.

Kromě malého levharta za prázdniny v zoologické zahradě přibylo i několik drápkatých opiček, vydry, pandy červené a mnoho ptačích přírůstků. „Letos to byla ptačí sezona. Zahrada zbohatla například i o pštrosa dvouprstého, pštrosa nandu, jeřába panenského a několik plameňáků," doplnila Kubíková.

Ve větvích se také začal houpat jeden nový chvostan a už na jaře začalo běhat v zebřím výběhu také jedno pruhované mládě.

Ivana Holzbauerová