Milovníky železnice po trati mezi Kostelcem u Jihlavy a Slavonicemi povozí zelená parní lokomotiva 213.901 s celou soupravou, která přijede z Brna.

Začíná se v sobotu 27. července akcí na nádraží v Hodicích. Parní jízdy budou pokračovat i v neděli 28. července, o víkendech 3. a 4. srpna, 10. a 11. srpna a 24. a 25. srpna.

Připomenou si i zahájení provozu

„V rámci této akce si v Hodicích připomeneme 115 let od zahájení provozu na trati Telč Kostelec. Vlak tudy poprvé jel 13. srpna roku 1898. Součástí programu budou i prohlídky expozice železnice, včetně malého zpestření až se setmí, v expozici se rozzáří výměnová tělesa. Místní Moto klub připravil country zábavu, která začíná v 17 hodin," přiblížil další informace o bohatém kulturním programu Jiří Holoubek z hodického nádraží.

Na bohatý doprovodný program se mohou těšit například i lidé z nedaleké Třeště. Na neděli 4. srpna je kromě jízd parním vlakem přichystán koncert Dechové hudby Lesanka z Humpolce, den otevřených dveří depozitáře Historického radioklubu Československého v bývalé budově sila a prohlídky expozice Svět modelů v nádražní budově.

Léto s párou nevynechá také další místa Jihlavska. V Telči se nyní staví depo pro historické vozy a připravuje se expozice o historii železniční trati Kostelec Slavonice. „Slavnostní otevření by se mělo uskutečnit právě při příležitosti parních jízd o víkendu 24. a 25. srpna, které budou speciálně k festivalu Krajina hudby. Zatím nevíme, jak to přesně bude," sdělil telčský starosta Roman Fabeš.

Léto s párou bude letos zajišťovat společnost Jindřichohradecké místní dráhy, která provozuje jindřichohradeckou úzkokolejku. Vybrána byla na základě výběrového řízení. V plánu jsou letos také dvě prosincové Mikulášské jízdy.

Podrobný jízdní řád Léta s párou je na webu www.pokoleji.cz.

ZUZANA MUSILOVÁ