Pokud se ale třída 
na termínu konání plesu zamýšlí až nyní, bude mít problém. Většina kulturních sálů v Jihlavě je už totiž zabraná.

Maturanti v okrese plesají nejčastěji v Domě kultury Jihlava a také v Dělnickém domě v Jihlavě. Dalším vyhledávaným prostorem pro studenty je i sál ve Velkém Beranově. Nejlepším řešením je zamluvit si prostor alespoň rok předem. Opozdilci ale mají pořád ještě šanci, byť třeba jen jen 
v lednu. „V lednu máme volné už jenom tři soboty, pátky jsou zamluvené. 
Do února už nikoho nevtěsnáme, soboty i pátky jsou rezervované," uvedla manažerka produkce a pronájmu sálů Dělnického domu v Jihlavě Tereza Vlčková.

Také Kulturní dům Velký Beranov hlásí pár volných lednových dnů. Na rezervaci sálu pro maturitní ples není nikdy brzy. Studenti, kteří si zamlouvají maturitní ples dostatečně dopředu, mají výhodu širokého výběru termínů. „Celkem často se stává, že už prváci si u nás zamlouvají termín, podepisují rezervační smlouvu a platí zálohu. Nejlepší je objednat si sál co nejdříve, minimálně rok předem," vysvětlila Vlčková.

Maturanti si prý podle ní dávají záležet na přípravě plesů. „Připravují si kulisy, nacvičují tance, vymýšlejí doprovodný program nebo si třeba objednávají známé moderátory z rádií. Oblíbené jsou i tematické plesy," shrnula Vlčková. Letos studenti sázejí třeba na exotiku amerického ostrova Havaj.

HELGA MARTINKOVÁ