Ředitel festivalu Marek Hovorka v prostorách bývalé jihlavské textilky v pondělí představil plakát festivalu právě se symbolem této továrny.

Osmnáctý ročník festivalu, který se bude v Jihlavě konat ve dnech 23. až 28. října, je oceňován pro svůj program i výraznou výtvarnou koncepci. 
I proto je odhalení plakátu nejen pro jeho tradiční návštěvníky dlouho očekávanou událostí, která naznačí, jakým směrem se již tradiční podzimní festival vydá. Autorem výtvarné koncepce je od roku 2001 výtvarník, pedagog a nakladatel Juraj Horváth.

„Továrna je pro nás mnohovrstevnatou metaforou dnešního světa i znakem, který ukazuje, jak se naše společnost za posledních 120 let proměnila," rozvedl záměr letošní koncepce Marek Hovorka.

„V důsledku ekonomické krize i globalizace bylo mnoho fabrik po celém světě zavřeno, zatímco jiné tovární haly se často v jejich těsném sousedství stavějí na zelené louce. Hodiny dějepisu, kde se vyučuje o stěhování národů, můžeme doplnit o kapitoly o stěhování továrních budov i celých průmyslových odvětví, stejně jako o vytváření nových oborů a budování nových továrních hal. Takový pohled o naší současnosti vypoví víc než vnímání světa přes národní hranice," dodal Hovorka. Motiv továrny se letos bude prolínat jak vizuální stránkou festivalu, tak jeho architekturou a samozřejmě 
i programem.

DANA KŘÍŽKOVÁ