Zakázku loni na jaře získal jihlavský holding PSJ. Na začátku června se přestalo na tehdy nezpevněné ploše parkovat a v lokalitě se začalo stavět. Finanční potíže ale stály za tím, že se nedařilo dodržet harmonogram.

Na staveništi se ale stále pracovalo. „Jednání se PSJ probíhá velice intenzivně, dá se říct, že se o této stavbě bavíme několikrát týdně,“ prozradil na začátku září tehdejší náměstek primátora Radek Popelka (ANO). Ani ne o měsíc později už se řešilo zrušení smlouvy. I přes snahu zhotovitele se tak parkoviště dokončit nepodařilo.

Stavbu převzala firma Eurovia, která letos vybudovala v krajském městě Vysočiny i další parkoviště. Ta dokázala vše stihnout dříve než předpokládala a na Dušičky tak mohou návštěvníci hřbitova využít tuto plochu. Právě doba svátků bude pro parkoviště zátěžovým testem.

Ilustrační foto.
V jihlavské nemocnici se zaměřili na paliativní péči

Komplikace původního zhotovitele stavbu nejen prodloužily, ale také prodražily. Kromě částky, kterou radnice uplatňuje v insolvenčním řízení, bylo třeba mimo jiné zpracovat novou projektovou dokumentaci, peníze stálo třeba i zrušení stanoviště a jeho následné zřízení. „Akce se prodražila zhruba o dva a půl milionu, celkem to bude okolo padesáti milionů,“ uvedl náměstek primátorky pro dopravu Petr Laštovička (ODS). O dotace, které byly původně podmíněny dokončením parkoviště do loňského listopadu, město naštěstí nepřijde.

Zbývá vybudovat kruhový objezd, což si vyžádá maximálně na pět dní úplnou uzavírku křižovatky, tři dni neprojede ani MHD. Vzhledem k probíhajícím úpravám v nedaleké Vrchlického ulici bude pro řidiče týden od 11. do 17. listopadu poněkud náročnější. „Pět dní je maximální doba, možná budou stačit tři,“ dodal náměstek.

Dle názvu P+R by návštěvníci Jihlavy měly na kraji města nechat svá auta a dále pokračovat MHD. V pondělí by proto měly začít na zastávkách u parkoviště zastavovat i autobusy linky 3 jihlavské MHD. Ta bude jezdit z Horního Kosova přes centrum až do průmyslové zóny.

Název zastávky, který zní P+R Žižkova, budí stále ještě emoce. Část Jihlavanů by daleko více uvítala názvy jako U Tanku nebo Havaj.

Nové tahače Mercedes-Benz Actros5 jsou vůbec ty nejmodernější, jaké lze pořídit.
V Jihlavě je doma dvanáct nejmodernějších tahačů