Dnes je pátek třináctého. Lidé, kteří věří na toto datum, mohou trpět chorobou zvanou paraskavedekatriafobie. Jedná se fobii, tedy chorobný strach, z pátku třináctého a vyskytuje se i v slovníku cizích slov. Jakub Horák z Jihlavy však tento den za nešťastný nepokládá. Dokonce uvažuje o tom, že se bude v tento den ženit.

„S přítelkyní jsme uvažovali nad nějakým pěkným datem, chceme se brát v červnu příštího roku a zjistili jsme, že v tento měsíc bude právě pátek třináctého. Myslím, že by to bylo pěkné datum. Někdo ho považuje za symbol neštěstí, ale nám by určitě přineslo štěstí," usmívá se Horák. Dnešek nijak zvlášť neprožívá. „Asi kdyby se mi stalo něco nepěkného, shodím to na toto datum, ale že bych seděl zavřený doma proto, aby mě nepotkala nějaká katastrofa, tak to vůbec," dodal Horák.

Pátek s číslovkou třináct je vždy v tom měsíci, který začíná nedělí. Právě nedělí začalo září a v letošním roce k němu patří ještě prosinec. To se může stát maximálně třikrát ročně. A proč je právě tento den s spojen s něčím negativním? Jedná se o teorii ze života Ježíše Krista. Ten byl na Velký pátek ukřižován, při Poslední večeři Páně sedělo u stolu třináct lidí, třináctý byl Jidáš Iškariotský, který Krista zradil. Zcela reálný základ má pověra v pátku 13. října 1307. Právě tento den začal francouzský král Filip IV. Sličný s pronásledováním a zatýkáním templářů, po kterém následovalo mučení a smrt mnoha z těchto rytířů a následný zánik řádu. Od tohoto dne následovníci templářů považovali pátek třináctého za ďábelský a nešťastný den. Z pátku třináctého nemá dobrý pocit například Hana Jelínková z Jihlavy. „Mně se stalo, že jsem v pátek třináctého neudělala důležitou zkoušku ve škole, nabourala jsem auto, a ještě na sebe vylila hrnek vařícího čaje. To všechno v jeden den. Od té doby na něj fakt věřím," vyjádřila se Jelínková. Její kamarádka Kamila Nováčková bydlí v jednom z jihlavských domů, jehož popisné číslo je třináct. „Určitě nás doma napadlo, že je to nešťastné číslo, ale nikdy jsme to nijak neřešili. Jasně, že se u nás rozbíjejí věci, ale nikdy se nedělo nic zásadního, kvůli čemu bychom si řekli, že za to může třináctka," řekla s úsměvem Nováčková.

Statistika jedné z pojišťoven říká, že v pátek 13. se v Česku rozbije dvakrát více čelních skel automobilů, svým zaměstnavatelům způsobíme téměř třikrát víc škod, ale s menšími následky, a zloději ukradnou jen polovinu obvyklého počtu aut.