„V létě je, ať už v Chorvatsku, Itálii, Bulharsku nebo v Řecku, obrovská kumulace lidí. Spolu s ní stoupá i riziko nákazy. Rekreantům bych doporučila očkování proti žloutence typu A, se kterou se setkáváme i u nás," varuje Alena Dvořáková, vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice.

S kamarádkami plánuje letos dovolenou do Chorvatska i Hana Simonová. Očkování v plánu však nemá. „Vůbec mě to nenapadlo, myslela jsem, že po Evropě to není nutné. Nechám si to ale ještě projít hlavou," řekla zaskočeně Simonová.

Do očkovacího centra podle Aleny Dvořákové dochází spíše lidé, kteří jezdí do exotičtějších zemí, nebo lidé, kteří ve svém okolí zažili případ, kdy se někdo vážně nakazil. „Je to typické třeba u klíšťové encefalitidy. V poslední době se vyskytují velmi komplikované případy, které končí i ochrnutím. K očkováním před dovolenou jednoznačně patří i klíšťová encefalitida. V poslední době jsme zaznamenali větší zájem o očkování proti této nemoci," řekla epidemioložka.

Podle ní se nákaza žloutenkou typu A objevuje i po návštěvách Egypta. „Skoro každý týden někdo z republiky přijede z Egypta se žloutenkou. Tam se jí člověk může nakazit například od kuchaře, který žloutenku roznese do jídla," přiblížila Dvořáková.

Očkování proti žloutence typu A v jihlavském očkovacím centru stojí přes tisíc korun. Pokud se člověk nechá do roka přeočkovat, protilátky mu vydrží až dvacet let.

Do Egypta se nechala očkovat i velká cestovatelka Dana Hosová z Jihlavy. „V Egyptě je velký problém s vodou, takže tam očkování také doporučuji," řekla Hosová, která například procestovala i Malajsii. „Před touto cestou jsem se nechala očkovat proti žloutence. Kdo hodně cestuje, proti žloutence by měl být určitě očkovaný. My jsme se chtěli v Malajsii podívat do pralesa, takže jsme se nechali očkovat především kvůli tomu. Nevozila jsem s sebou třeba malarika, ale nějaké základní očkování by člověk určitě mít měl," myslí si cestovatelka.

Podle ní má očkování svůj smysl. „Kdyby pak měl člověk problémy se zdravím, mohl by toho hodně litovat," uzavřela Hosová.