Současné nadprůměrné teploty a rychlý nástup léta růst hub ovlivnily. „Některé druhy, například teplomilné hřiby, se objevily asi o čtrnáct dní dříve. Nyní lze najít houby obvyklé pro tuto dobu,“ poukázal předseda jihlavského mykologického klubu Jiří Burel. Podle něj lidé v lesích mohou nyní narazit na muchomůrku růžovku, lišky obecné, holubinky nebo hřiby kováře, dubové, smrkové, koloděje a na křemenáče.

„Manžel byl znovu minulý týden a říkal, že začínají vykukovat i růžovky, ty ale nesbíráme,“ dodala Zlatušková. Množství hub závisí především na dešti. Ideální podmínky pro růst vznikají při teplotách okolo dvaceti stupňů Celsia, vysoké vlhkosti a bezvětří. Pokud takové počasí vydrží alespoň tří týdny, mohou houbaři směle vyrazit do lesa.

Jana Sobotková.
Moje oblečení vždy vzniká jako momentální nápad, říká Jana Sobotková

Houby se ale dají sbírat i ve městě. „Například v jihlavských parcích lze narazit na žampiony,“ podotkl Burel a připomněl, že deště, které minulý týden v krajském městě spadly, houbám prospěly. „O víkendu jsem byl na Žďársku, kde jsem viděl minimum velkých hub. Množství se ale liší podle oblasti. O dva kilometry dále mohlo napršet víc a tomu také bude odpovídat počet hub,“ doplnil Burel.

Podle mykologa by si hledači měli v současnosti dát pozor především na druhy, jako je muchomůrka tygrovaná. Odborník v nejbližší době očekává také výskyt jedovaté muchomůrky zelené.