V souvislosti s domácím topením evidují vysočinští hasiči v okrese Jihlava od loňska až do současnosti osm požárů. Ve většině případů se jednalo o požáry sazí v komíně. I když jde o číslo poměrně vysoké, kominíci se shodují na tom, že se situace lepší a lidé si svá topidla více kontrolují.

Především díky tomu, že od roku 2011 si musí topidla nechat majitelé domácností odborně zkontrolovat. To znamená, že minimálně jednou 
v roce musí povolat kominíka, aby se jim podíval na komín a spalinové cesty. „Nejvíce práce máme teď přes zimu. Nyní je ale dost práce celý rok. Přes léto kontrolujeme hlavně chaty a chalupy, přes zimu přijdou na řadu klasické domácnosti," přiblížil náplň práce jihlavský kominík Jiří Schrek.

Podle něj je dobře, že se kontroluje nejen komín, ale kompletně celá topicí soustava. „Situace se hodně zlepšila, lidé kontroly přestali podceňovat," podotkl Schrek.

Problémem je obyčejná nedbalost

Ze zkušeností hasičů bývá nejčastější příčinou požáru v domácnostech, které si samy vytápějí, neopatrnost a nedbalost. „Neudržují topidla a kouřovody v náležitém stavu. Opravdu velkým nešvarem, který každoročně stojí za několika požáry, je ukládání hořlavých materiálů v blízkosti kotle," uvedla příklady z praxe mluvčí hasičů Kraje Vysočina Petra Musilová.

Lidé podle Musilové velmi často využívají kotelnu jako skladiště nejrůznějšího materiálu. „V půlce ledna zasahovaly tři hasičské jednotky v rodinném domě v Kostelci u Jihlavy, kde hořelo v kotelně. V době požáru byla doma tříčlenná rodina, která se nadýchala zplodin a musela být odvezena do nemocnice," popsala nedávný případ hasičská mluvčí.

Požáry, které hasiči evidují, se obešly bez zranění a výrazné majetkové škody. Bez větší újmy se případy obešly proto, že na ně vždy někdo dokázal včas reagovat a zavolat pomoc.