Kvalifikace Mistrovství Evropy v dřevorubeckých sportech Eurojack začínají v sobotu v poledne v amfiteátru na Heulose, pokračovat se bude v neděli. Do závodů se přihlásilo 51 lidí, z toho je deset žen. Přijedou z Česka, Slovenska, Rakouska, Německa a Švýcarska.

„Jednou ze zajímavostí je, že lidé v akci uvidí dokonce čtyři Češky. Matku s dcerami-dvojčaty a jejich stejně starou kamarádku. Ony dřevorubecký sport poznaly díky mně, nejdříve začaly holky, potom maminka. Do těch sedmnáctiletých dívek byste na první pohled neřekli, co v nich je. Tento sport není jen o síle, ale i o technice,“ řekla pořadatelka Jacqueline Sílová.

Luděk Kovačík.
Kovačík po derby hráče chválil

V sobotu budou muset závodníci zvládnout tři disciplíny – ležící kmen, létající kotoučky a ruční pilu. Poté se proti sobě postaví dvojice muž a žena v řezání ruční pilou v oblíbené soutěži Jack & Jill. Na závěr proběhne lezení žen a mužů.

Nedělní program bude zahájen v 11.30 hodin lezením žen. „Mezi ženami, které se v Jihlavě utkají o titul mistryně Evropy v lezení, nás bude nejvíce zajímat jedno ze zmíněných dvojčat. Karolina Urbanová totiž patří mezi špičku v celé Evropě. Loni skončila celkově třetí. Dobrá je ovšem i její setra Jana,“ zmínila další zajímavost jihlavského Eurojacku Sílová.

Po lezení následuje finále mužů v šesti disciplínách a žen ve čtyřech disciplínách. Pak je na řadě závod silných motorových pil POWERSAW a slavnostní vyhlášení výsledků všech závodů.

„Jihlavský Eurojack se mezi závodníky těší velké oblibě. Je to asi i díky tomu, že je tady zároveň se závody i pivní a hudební festival, takže účastníci mají postaráno o dobrou zábavu,“ doplnila další informace Sílová.

Festival Pilník 2019 odstartuje v sobotu v 18.30 hodin koncertem kapely Černý ledňáček. Poté zahrají New Sound Orchestra a Zuby nehty. Hudební program vyvrcholí ve 22.30 hodin, kdy na pódiu vystoupí Prago Union. Jihlavské pivní pábení po oba dny nabídne stálice pivovarského světa na Vysočině, ale zúčastní se i pivovary, které se v Jihlavě představí poprvé.