Chata v horní části sjezdovky na Čeřínku se stane tuto sobotu ve tři hodiny odpoledne dějištěm hromadného protestu proti úložišti vyhořelého jaderného paliva. Lokalitě Hrádek, která zahrnuje oblast kolem Čeřínku, totiž stále reálně hrozí, že bude vybrána pro ukládání jaderného paliva. Lidé, kteří zde žijí, se s tím nechtějí smířit, a proto budou protestovat.

Lidé z dotčených obcí na Jihlavsku však nebudou jediní. Na sobotu se totiž chystají protesty na všech vybraných lokalitách. Těch je po celé republice celkem sedm. Každý si den proti úložišti pojme po svém.

„Společným zájmem je upozornit na nepřijatelnost způsobu, jakým je v České republice řešen problém vyhořelého jaderného paliva, a nastartovat debatu o něm," uvedl Edvard Sequens ze Sdružení pro záchranu životního prostředí Calla.

Pořadatelé v lokalitě Hrádek chystají hvězdicový výstup na Čeřínek. Z jednotlivých obcí by se proto měly táhnout davy lidí na vrch Čeřínek. „Chystáme pěší výstup na akci, ale myslíme i na ty, kteří jsou méně pohybliví. Pro ně bude přistaveno hasičské auto," sdělila starostka Hojkova Milada Duchanová, která už léta bojuje proti úložišti. „Hlavním důvodem je fakt, že tato lokalita je bohatým zdrojem pitné vody," poznamenala Duchanová.

Podobně se chystají na Čeřínek vystoupat také z Cejle. „Zatím nejsme nijak domluvení, ale počítáme s tím, že se na vrchol vydáme," potvrdila účast občanů z Cejle starostka Pavlína Nováková.

Další program celého protestního odpoledne nabídne koncert kapely s názvem Proletáři všech zemí a výstavu fotografií ohrožené přírody.

Správa úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO), která vhodnou lokalitu hledá, o protestech ví, ale nehodlá se do nich nijak zapojovat.

„Ono je velmi složité se akce účastnit, když se koná na všech sedmi lokalitách zároveň," uvedla mluvčí správy úložišť Tereza Bečvaříková.

SÚRAO se však chystá v dohledné době zaslat do médií a dotčeným obcím zprávu o geologických průzkumech, které v lokalitách chystá, a jaké jsou v této záležitosti nové informace. Správa totiž každým dnem čeká na rozhodnutí rozkladové komise Ministerstva životního prostředí. Ta rozhoduje o podaných odvoláních jednotlivých obcí právě ohledně průzkumných prací. „Rozhodnutí čekáme od rozkladové komise každým dnem," dodala závěrem mluvčí Bečvaříková.