Před cukrovkou nemocí varuje i Nemocnice Jihlava. Pacientů s cukrovkou totiž neustále přibývá.

Jenom v jihlavské nemocnici je v kartotéce téměř dva tisíce pacientů s diagnózou diabetes. „Další jsou potom zapsáni v jiných ambulancích a u svých praktických lékařů. Není to tedy rozhodně počet lidí, kteří skutečně mají na Jihlavsku cukrovku. Navíc spousta lidí netuší, že diabetes vůbec má," upozornil lékař jihlavské nemocnice Michal Policar. „Pokud se bavíme o cukrovce druhého typu, tak pacient léta nemusí nic poznat, protože onemocnění může být bezpříznakové. Nepodceňujte tedy preventivní prohlídky, včetně vyšetření glykemie," varoval Policar.

Důležité je onemocnění předcházet. Účinnou zbraní proti cukrovce je dodržování několika zásad. Nepřejídat se, vyhýbat se tučnému jídlu a jíst pravidelně. Důležité je také mít dostatek pohybu, stačí chodit pěšky. „Nejde o žádný vrcholový sport. Vystupte třeba o zastávku dříve a dojděte cestu pěšky. Ideální je alespoň třikrát týdně hodina rychlejší chůze," doporučuje diabetolog Michal Policar.

V poslední době také stoupá počet malých pacientů. Dětský diabetes se pozná podle nadměrné žízně, hubnutí a častějšího močení. Nemoc se u dětí projevuje rychle, proto rodiče většinou včas vyhledávají pomoc lékaře. Pro nemocné děti organizuje Nemocnice Jihlava každoročně letní tábor. „Děti tam poznají, že i ostatní mají stejné problémy jako ony, a díky tomu se nestydí za své onemocnění. Lékaři a zdravotní sestřičky je tam navíc učí, jak si dávkovat inzulin a správně se stravovat," přiblížila mluvčí jihlavské nemocnice Monika Pytlíková.