Nejkratší autobusová linka jihlavské městské hromadné dopravy dostala k prvním narozeninám další impuls. Na lince číslo 6, která od loňského ledna spojuje Masarykovo náměstí s městským vlakovým nádražím, přibyla ve směru z centra zastávka Fritzova.

Ta se nachází mezi zastávkou Chlumova a konečnou zastávkou. „Zastávka Fritzova ve směru k městskému nádraží nevyhovovala technicky. V minulém roce jsme ji opravili, takže teď mohla být dána do užívání," vysvětlil Josef Vilím, předseda představenstva městské akciové společnosti Dopravní podnik města Jihlavy.

Pro koho je nová zastávka, která se nachází na jihovýchodním cípu parku Legionářů, ale jednoznačně ani on říci neumí. Nejspíš ji použijí cestující z centra, pro které je to místo vhodnější pro výstup z autobusu než zastávka Chlumova. „Její význam se ale naplno ukáže až po dobudování dopravního terminálu, který má u městského nádraží vzniknout," zdůraznil Vilím.

Pak by nová zastávka mohla sloužit nejspíš jako přestupní. „Kdy to ale bude, to nedokážu říct. O dalších etapách budování dopravního terminálu nyní nemám informace," dodal předseda představenstva dopravního podniku.

O dalším postupu při budování jihlavského dopravního terminálu nevědí nic ani na regionálním pracovišti Českých drah, čeká se na rozhodnutí Ministerstva dopravy. Ministr Dan Ťok včera v České televizi zmínil, že modernizaci nádražních budov pokládá za jeden ze svých úkolů.

Linka číslo 6 vznikla jako součást dotovaného projektu první etapy výstavby terminálu. Za první rok prošla bouřlivým vývojem, její využívání je přesto velmi slabé. „Podle posledního průzkumu, který jsme tam dělali někdy v září, využívá tuto linku do padesáti cestujících denně," potvrdil nelichotivé číslo Vilím. „Ztrátovost linky číslo 6 je vyšší, než jaký máme průměr v rámci celého dopravního podniku," přiznal.

Jezdit „šestkou" se lidé nenaučili ani od dubna do června loňského roku, kdy jezdila zdarma. Po prázdninách pak dopravní podnik zrušil celou řadu zcela nevyužívaných spojů, i když původně měla „šestka" fungovat jako kyvadlová doprava z náměstí ke všem vlakům, které v železniční stanici Jihlava město zastavovaly.