Cestování po krajském městě bude pro Jihlavany, kteří využívají městskou hromadnou dopravu, o něco jednodušší. Končí totiž výluková autobusová linka X.

Trasu linky číslo 12 už začátkem dubna ovlivnila oprava dálničního nadjezdu mezi Pávovem a Červeným Křížem, kde je silnice zavřená. Do jihlavské části Pávov zajíždí výluková linka X, to se má ale od neděle změnit. „Autobusová linka číslo dvanáct se vrací na svou původní trasu přes Pávov," vyjádřil se ředitel Dopravního podniku města Jihlavy Josef Vilím.

Jízdní řád zůstává stejný, jako byl před 30. březnem, s jedinou změnou v pracovních dnech u spoje s odjezdem ráno v 5.15 hodin z Masarykova náměstí do Antonínova Dolu. „Tento spoj pojede s platností od 3. srpna z Masarykova náměstí o tři minuty dříve, tedy v 5.12 hodin. Zastávka Pávovská přestupní bude od 2. srpna zrušena," informoval Vilím.

To ale neznamená, že nadjezd mezi Pávovem a Červeným Křížem už bude průjezdný i pro ostatní řidiče. „Domluvili jsme se se stavbaři, že městskou hromadnou dopravu tudy pustí. Jinak to ale bude ještě celý srpen zavřené, oprava už se ale blíží ke svému konci," řekl náměstek ředitele jihlavské městské hromadné dopravy Jaroslav Šetek.

Zrušení linky X vítá Klára Hanáčková z Pávova. „No sláva, to je dobrá zpráva, už mě to přestupování opravdu nebavilo. Neříkám, že jsme si postupme času nezvykli, ale tím, že mám dvě malé děti, pro nás ježdění autobusem bylo komplikovanější. Teď to bude ve větší pohodě," vyjádřila se Horáčková.

Cestující do Pávova přestupovali na nově zřízené zastávce Pávovská přestupní na autobusovou linku X, která zajišťovala přepravu do části Nový Pávov a zpět.

Kromě nástupu předními dveřmi v době od jednadvaceti hodin do čtyř hodin ráno, který platí v trolejbusech a autobusech od července, jihlavská městská hromadná doprava žádné velké novinky během prázdnin ani po prázdninách neplánuje. Smyslem nastupování předními dveřmi je zejména snížení počtu cestujících bez platné jízdenky a také vyloučení lidí, kteří při přepravě nedodržují zásady slušného chování.

Už několik let se hovoří o zatrolejování jihlavské ulice Vrchlického od nemocnice do Horního Kosova. „Stále se čeká na dotace, v tomto směru se nic nového neděje," řekl k zatrolejování Vrchlického Šetek.