Vystoupení slavné kapely ze Západu na českých pódiích bylo před sametovou revolucí nemyslitelné. Pár režimem prověřených jmen mohlo vystoupit možná v Praze. Ale slavná rocková kapela na českém venkově? Navíc pouze na základě volby pořadatelů? To bylo před Listopadem absolutně nemyslitelné.

Eva Vařejčková, která tehdy společně s Naďou Jadrnou skupinu Jethro Tull do Polné dostala, vzpomíná i po deseti letech, jako by to bylo včera. „Byl to úžasný zážitek. Měla jsem ohromnou radost, že se to tehdy podařilo. Navíc právě tahle kapela měla tady na Vysočině hodně fanoušků, pro ně to byl také báječný zážitek," připomíná Vařejčková.

Slavný květnový koncert na polenském zámku pod širým nebem přišel do značné míry zákonitě. Od počátku devadesátých let jezdily do Polné nastupující české kapely jako Lucie nebo Kabát, prostor zde dostávaly legendy, které před Listopadem nehrály kvůli režimním zákazům. „Pořádaly jsme třeba koncerty Pražského výběru nebo Plastiků," upřesňuje Vařejčková, která při těchto vzpomínkách logicky mluví i za svoji tehdejší kolegyni z polenského kulturního střediska.

První zkušenosti s rockovými legendami si pak Polná odbyla ještě před koncertem Jethro Tull. „Podařilo se nám pozvat kapely Nazareth a Uriah Heep. Díky zkušenostem a kontaktům s lidmi z agentur, kteří sem vozili špičkové zahraniční kapely, jsme se dostaly právě k Jethro Tull," vysvětluje polenská organizátorka.

Kapely plnily nejen prostory na polenském zámku, ale pak i zimní stadiony v Jihlavě nebo v Havlíčkově Brodě. „Tehdy byl po téhle muzice opravdu hlad, zájem lidí i atmosféra na koncertech byla opravdu skvělá," vzpomíná na atraktivní rockové koncerty na Jihlavsku zkušená organizátorka Eva Vařejčková.