Cyklostezky byly v permanenci také vzhledem ke koronavirové krizi. „Omezení cestování v souvislosti s pandemií přitáhlo zájem k domácí turistice, respektive k aktivitám, které nevyžadují dlouhý přejezd od místa bydliště,“ řekl radní pro oblast cestovního ruchu Roman Fabeš. „To potvrzuje i číslo za období jarního lockdownu, kdy byl zaznamenán dokonce téměř padesátiprocentní nárůst cyklistů a pěších a to hlavně na rekreačních cyklostezkách,“ dodal.

Ilustrační foto.
Porušování nařízení? V Jihlavě minimum případů, jinde ale policie rozdává pokuty

Návštěvnost cyklostezek v roce 2020

Bystřice - Domanín 14 045
Havlíčkův Brod 320 371
Luka nad Jihlavou 143 069
Moravské Budějovice 44 232
Nové Město na Moravě 129 172
Pístov 86 717
Přibyslav 133 739
Telč 111 305
Trpišovice 34 300
Třebíč - Poušov 111 530
Třebíč - Slavice 62 613
Žďár – Pilák 188 439

Zdroj: Kraj Vysočina

Po celém kraji je celkem tucet sčítačů, které monitorují a umí rozlišit chodce a cyklisty. Poznají to podle kovových částí a tato funkce se pravidelně kontroluje.

Hejtmanství pak těší, že se žádný ze sloupků zatím nestal terčem vandalů. Nebo cyklistů. „Chodil jsem na cyklostezku celkem rád, ale mladí se chovají dost nevybíravě, byli na mě sprostí, tak se chodím procházet jinam,“ podělil s o svou zkušenost senior z Luk nad Jihlavou. Možná i proto se na této trase pohybuje více cyklistů než pěších, čímž je raritou.

Hned polovina ze sčítačů zaznamenala nejvíce osob osmého května.

O devět dní později zaznamenal sčítač na Piláku u Žďáru nad Sázavou 3 071 osob, což je celokrajský rekord. „Druhé nejvyšší denní maximum 2 228 osob hlásí cyklostezka na bývalé železniční trati Přibyslav – Sázava a přes dva tisíce také sčítač u Luk nad Jihlavou,“ doplnila mluvčí krajského úřadu Eva Neuwirthová.

Velký zájem je o cyklostezku v Havlíčkově Brodě, tam jí ale místní využívají mimo jiné k pohybu po městě, třeba i k cestě na nákup.

Ilustrační foto
Na severu Vysočiny hlásí déšť se sněhem, hrozí nebezpečná ledovka

Zatímco jinde bývá nejvíce lidí v neděli, na této trase je to ve čtvrtek. „Za celý loňský rok tam projelo nebo prošlo 320 371 lidí,“ přiblížila mluvčí. Na druhém konci žebříčku je cyklostezka z Bystřice nad Pernštejnem směrem na Domanín, kde sčítač zaznamenal za rok jen něco málo přes 14 000 návštěvníků.