Jihlava, Polná anebo Třešť. Tato města již dříve vyhláškami zakázala na vlastním území hazardní hry. Výherní přístroje a nejrůznější loterie ovšem mizí jen pomalu. Řadu výherních terminálů totiž povolilo Ministerstvo financí, které vede s provozovateli správní řízení kvůli zrušení těchto přístrojů. Většina případů je nyní ve fázi rozkladových řízení.

Zatímco v Jihlavě zůstává stále ještě více než 370 výherních zařízení, v Třešti to vypadá, že se v nejbližších dnech dostanou na nulu.

„Začátkem října radnice obdržela od Ministerstva financí informaci, že zamítlo odvolání ve správním řízení od provozovatele herny Berentzen v Selské ulici," poznamenal starosta Třeště Vladislav Hynk (KDU-ČSL).

Na dané adrese jsou podle informací z ministerstva vedena dvě správní řízení, kdy jedno už bylo ukončeno vydáním rozhodnutí o rozkladu. „Jedno z nich již bylo ukončeno a doručeno společnosti MOD Play 15. října. Městu bylo rozhodnutí doručeno 12. října. Proti rozhodnutí nelze podat opravný prostředek," potvrdila Tereza Peprníková z tiskového oddělení Ministerstva financí.

Provozovatel ovšem může do dvou měsíců od doručení rozhodnutí podat správní žalobu ke správnímu soudu.

V Třešti fungoval bar s výherními přístroji ještě v Rooseveltově ulici, ten ale v současné době není v provozu. Podobně je na tom také bývalá herna přímo na náměstí T. G. Masaryka. Ta rovněž nefunguje a na místě vzniká nové restaurační zařízení.

Podle starosty by proto ve městě všechna výherní zařízení, na která se vztahuje městská vyhláška, měla být v nejbližší době zrušena.

V Jihlavě je situace složitější, rozkladových případů, které má Ministerstvo financí na stole, je několik stovek. „Rozklady jsou rozkladové komisi předávány dle časové posloupnosti jejich doručení, aby nebyl narušen soulad vedeného řízení s právními předpisy. Ministerstvo financí dělá vše pro to, aby správní řízení probíhala co nejrychleji, avšak musí být dodržována procesní práva účastníků řízení a správní postup musí být v souladu se zákonem," dodala Peprníková. Současně uvedla, že nelze předjímat, jak dlouho ještě bude trvat, než všechny výherní terminály, loterie, rulety a další hry z krajského města Vysočiny zmizí. Magistrát města Jihlavy obdržel do 30. září z ministerstva 21 rozhodnutí, jimiž ministerstvo ruší svá dřívější povolení.

„K tomuto datu se zrušení týká 391 technických zařízení povolených Ministerstvem financí," upřesnil mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis. Dodal, že se lidé nesprávně ptají, kolik heren se již zrušilo. Ministerstvo financí totiž herny nepovoluje, tudíž je ani nemůže rušit. Rušení se týká povolení přímo na přístroje.

„Dá se říci, že prakticky na všechna technická zařízení již přišla z Ministerstva financí rozhodnutí, kterými ruší povolení na provozování přístrojů v Jihlavě, ale dosud nepřišlo žádné oznámení, že rozhodnutí nabylo právní moci," dodal Tulis. U většiny jsou vedena zmiňovaná rozkladová řízení.

Co je kvizomat?

V Jihlavě tedy bylo k poslednímu září ještě 376 technických zařízení, která ministerstvo povoluje.

Herny ve městě mohou zůstat i v případě, že rozhodnutí budou pravomocná. „Mohou v nich být jiná zařízení jako třeba kulečníky, šipky a podobně," upřesnil Tulis.

V současnosti se ale magistrát potýká s jiným nešvarem. Ve městě se rozmohly kvizomaty. „V současné době statutární město podalo podněty ke specializovanému finančnímu úřadu na tři nelegální kvizomaty a rovněž město zaslalo oznámení na Policii ČR a Policejnímu prezidiu," doplnil Tulis.

Kvizomat funguje na principu jednoduché otázky, kdy hráči zadá dotaz. Ten, pokud správně odpoví, se před ním na obrazovce objeví známé symboly, jako jsou na výherních přístrojích. Ministerstvo financí tvrdí, že je to hazardní přístroj jako každý jiný, proto odporuje vyhláškám.