Už dva lidé díky novému resuscitačnímu přístroji pořízenému Nemocnicí Jihlava přežili zástavu srdce. Přístroj za čtvrt milionu korun s názvem Lucas II lékaři používají tři měsíce. „Pacienti, kteří jsou v naší nemocnici resuscitováni, mají díky tomuto přístroji výrazně větší šanci na přežití. Za tři měsíce jsme pomocí přístroje resuscitovali asi dvanáct lidí, u dvou naprosto bezpečně vím, že by bez přístroje nepřežili," řekl primář Anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO) Nemocnice Jihlava Vít Bárta.

Přístroj oživuje i během převozu

Tyto pacienty totiž lékaři potřebovali oživovat i během převozu do katetrizační laboratoře. „Jak během převozu resuscitaci zajistit, je vždycky ten největší problém. Lékaři a sestry nejsou schopni během převozu provádět tak dobrou resuscitaci jako přístroj," doplnil primář.

Od té doby, co nemocnice přístroj Lucas pořídila, zdravotníci resuscitují výhradně za jeho pomoci. „Jsme přesvědčení, že zevní srdeční masáž tímto přístrojem je mnohem účinnější než masáž rukama," přiblížil Bárta.

Podle něj i silný muž vydrží člověka resuscitovat maximálně čtyři až pět minut. Dál není schopen frekvenci sto stlačení za minutu udržet. Je to totiž fyzicky velmi náročná záležitost. „I když zachráncům dojdou síly a vystřídají se, dojde k přerušení masáže. Tento přístroj nasadí sto stlačení za minutu až do vyčerpání baterek, což je zhruba za pětačtyřicet minut," podotkl primář. Přístroj má samozřejmě i náhradní baterie.

Lucas nosí na zádech jako batoh

Když v současné době někdo z pacientů jihlavské nemocnice potřebuje nepřímou srdeční masáž, funguje to tak, že k pacientovi personál volá kolegy přímo z ARO. Právě ti totiž disponují přístrojem Lucas II a jsou na resuscitaci odborníci. „Odsud pak vybíhá lékař ideálně se dvěma sestrami. Do tří minut jsme schopni být na jakémkoliv oddělení a zasáhnout. Část týmu s sebou bere právě přístroj Lucas. Má tu výhodu, že je to malý batůžek, takže se s ním dá i běhat," popsal Bárta.

Pokud se v současné době stane, že člověk narazí na nemocného se zástavou srdce, doporučuje se provádět alespoň srdeční masáž, a sice zmíněných sto stlačení za minutu. Umělé dýchaní laik provádět nemusí.