Rodinu před dvěma lety potkala obrovská tragédie. Ludmila Filová se tenkrát s dětmi vydala za manželem Liborem do lesa, kde zrovna kácel stromy. Shodou několika nešťastných událostí jeden z padajících stromů zabil šestiletou dceru Kristýnku a její maminku velmi vážně zranil. Ludmila Filová skončila na invalidním vozíku a je odkázaná na péči ostatních. Její zdravotní stav se pomalu zlepšuje. Případem se zabýval soud, od kterého otec odešel s podmínkou. Další starosti rodině přidělal vleklý spor s pojišťovnou kvůli darování dceřiných orgánů.

Libor Fila nyní pečuje o dvě děti, manželku a domácnost. „Je to moc hezké, že se našlo tolik lidí s dobrým srdcem. Moc jim chci poděkovat. Peníze půjdou hlavně na speciální léčbu, kterou manželka podstoupí ve Vídni a která by jí měla pomoct. Něco využijeme i na bezbariérovou úpravu domu,“ řekl ve čtvrtek Deníku Libor Fila.

Celkový výtěžek sbírky činí 939 tisíc korun, z toho tři sta tisíc korun už bylo Ludmile Filové vyplaceno. Zbytek rodina dostane, až to schválí brtnické zastupitelstvo. Účet už nyní není aktivní. „Jsem ráda, že sbírka splnila svůj účel a je skvělé, že lidé poslali tolik peněz. Za město bych také chtěla poděkovat všem dárcům, kteří pomohli rodině z Komárovic v jejich nelehké situaci,“ uvedla starostka Brtnice Miroslava Švaříčková.

Opravy Velkého Pařezitého rybníka u Řásné.
Vypuštěný rybník stále láká zvědavce. Práce finišují

Tragédie se odehrála 19. května 2017 v sedm hodin večer v lese u Komárovic. Libor Fila, který se živí těžbou dřeva, tehdy kácel asi dvacetimetrový strom s ulomenou špičkou. V dosahu stromu se tehdy pohybovaly jeho manželka s dcerou. Vše tehdy bylo špatně. „Strom bez špičky padal tak, že se stočil na pařezu a jakoby manželku s dcerou pronásledoval. Nedokázaly před ním uhnout, taky foukal trochu vítr,“ vzpomínal už před časem na osudový okamžik Libor Fila.

Kriminalisté Libora Filu obvinili z usmrcení z nedbalosti, za což mu hrozily až tři roky vězení. Od soudu nakonec odešel s podmínkou. Původně byla pro stejný trestný čin stíhaná i manželka, ale vzhledem k zdravotnímu stavu bylo její trestní stíhání pozastaveno. Je možné, že pokud by se její zdravotní stav výrazně zlepšil, mohl by se skončit před soudem i ona.

K tomu se přidal ještě spor s pojišťovnou. Ta po Liboru Filovi požadovala peníze za náklady spojené s dobou, kdy dcera ležela v nemocnici a už bylo zřejmé, jak to dopadne. Tehdy se otec rozhodl, že udělá něco pro ostatní a dal souhlas s transplantací orgánů. I náklady spojené s jejich odběrem po něm chtěla pojišťovna zaplatit. Libor Fila se ve své těžké situaci snažil pomoci druhým, ale najednou se to skoro obrátilo proti němu. O kauze jako první informoval Deník.