Magistrát si je vědom, že černá skládka vzniká v městské památkové rezervaci a tak se snaží ji vždy zlikvidovat co nejdříve. Zcela zamezit jejímu vzniku je však obtížné. „Dokud nebudeme znát zakladatele černých skládek, máme dosti omezené možnosti,“ přiznala Zuzana Krausová z odboru životního prostředí.

Radnice již informovala místní podnikatele a provozovatele restaurací o správném nakládání s odpady a kontaktovala také vlastníky nemovitostí, které nemají popelnice ani kontejnery. „Jejich nájemníci jsou pravděpodobnými zakladateli černých skládek,“ odhadla Krausová.

Plánují se i další kroky. „Ve spolupráci s městskou policií zahájíme hlídky v těsné blízkosti černé skládky v hodinách, kdy pravděpodobně dochází k odkládání odpadu,“ poodhalila Krausová.

Jelikož se dle veřejnosti jedná o chování cizinců, budou distribuovány také informační letáky v cizím jazyce. „Přímo na náměstí bydlí asi rok Ukrajinci. Je jich čím dál více a chovají se nevhodně,“ potvrdil Deníku jeden z obyvatel náměstí.

Vysočina Gladiators.
Překvapení? Kdepak. Gladiátoři prostě základní části umí

Kromě toho využívá radnice i kamery městské policie. „Zjištěné údaje předáváme k dalšímu řešení pracovníkům odboru životního prostředí, několik znečišťovatelů se již podařilo odhalit,“ potvrdil Stanislav Maštera z policie. „Pokud zjistíme pachatele černé skládky nebo máme podezření, že se tohoto jednání dopustil, provádíme oznámení správnímu orgánu,“ dodal.

Kamery má k dispozici také magistrát, celkem čtyři. Ty by ale zrovna v Židovské ulici nic neřešily. Pouze podle obličeje totiž není dle radnice možné zakladatele černé skládky identifikovat.

Kamery se z toho důvodu dávají na místa, kde je předpoklad, že se odpady naváží autem. „Už se nám stalo, že na jedno místo byl dovezen odpad. Pak si pachatel všiml, že je tam fotopast, tak si pytle naložil zpět,“ prozradil odpadový hospodář města Jan Machačík.

Vedle tradiční černé skládky v Židovské ulici se odpadky často odkládají také u blízkých podzemních kontejnerů na tříděný odpad v Palackého ulici.

Pytle s odpadky jsou i na kontejnerovém stání v ulici Romana Havelky nebo třeba Plukovníka Švece. „Problematická místa jsou také na okrajích města, kde jsou umístěny kontejnery pro zahrádkáře. Často tam končí i odpad z obcí v blízkosti Jihlavy,“ dodala Krausová.