Rušnou cyklostezku Jihlava-Třebíč-Raabs majitel jednoho z lesních pozemků na cyklotrase u obce Bradlo na Jihlavsku zatarasil. Nelíbí se mu, že mu tisíce cyklistů, projíždějících po jeho pozemku, znemožňují těžit dřevo.

Cestu se proto rozhodl zatarasit stromy a umístil zde cedule o zákazu vjezdu. Podle lesního zákona totiž do prostoru, kde se provádí těžba, nikdo nepovolaný nesmí. Jenže podle Rostislava Prokeše cyklisté vzdor značení a varování po cyklotrase vedoucí přes jeho pozemek stále jezdí. „Před čtrnácti dny jsem donesl rozhodnutí o povolení těžby na jihlavský magistrát. V pondělí jsem začal těžit, den nato jsem ale musel přestat, protože je to tam opět jako na Tour de France. Buď tam někoho zmrzačím, nebo těžit přestanu," uvedl Prokeš, který hospodaří na rodinném lesním pozemku o rozloze 1,3 hektaru.

Na otázku, jak by chtěl situaci řešit, odpověděl: „Navrhuji je, aby se celý spolek požíračů dotací sebral a odstěhoval se."

Tím narážel na Dobrovolný svazek obcí Cyklostezka Jihlava-Třebíč-Raabs. Jeho předsedou je jihlavský primátor Jaroslav Vymazal. „Nerozumím této situaci. My tam jako svazek nic nevlastníme. Využili jsme pouze historickou cestu, která tam fungovala a funguje. Všechny orgány státní správy, které se k cyklotrase měly vyjádřit, daly kladná stanoviska. Po tomto úseku se cyklisté, stejně jako chodci nebo motoristé, pohybovali už v minulosti. Je to pro nás obtížná situace," vyjádřil se Vymazal.

Jak je to z právního hlediska, když cesta patří Prokešovým, neuměl primátor přesně vysvětlit. Dnes má však vedení města kvůli tomuto problému schůzku a chce tuto situaci řešit. „I když je někdo majitel, tak tím, že se jedná o historickou cestu, nemůže průjezd ostatním zakázat. My jako spolek jsme měli výklad takový, že tudy cyklotrasu můžeme vést," řekl Vymazal s tím, že podrobněji se bude město situací zabývat ve středu v osm hodin.

Těžbu má od lesní správy Prokeš povolenou od dubna do konce listopadu. „Do té doby to můžu nechat zavřené," řekl. Smůlu by až do listopadu tak neměli pouze cyklisté, ale i chataři, kteří mají chalupu v blízkosti Prokešova lesa. „Les není tak velký, aby se kácel pět měsíců. To je pak otázka na toho, kdo má právo těžbu povolit, aby ji povolil jen na dobu nezbytně nutnou. Cyklisté kolo přenesou, horší to je s auty," soudí Vymazal.

Spolu s cyklotrasou vede po zablokované cestě také červená turistická značka. V úterý odpoledne tudy na kole projížděla i Jitka Dobrovolná. „Cedule se zákazem vjezdu je tam obrovská a na ní nalepená nějaká rozhodnutí. Řekli jsme si ale, že stromy přes cestu objedeme pěšinkou v lese. To udělala většina cyklistů, které jsme potkali. Málokdo se otáčel," popsala Dobrovolná.

Cyklisté mají možnost se úseku vyhnout, když na začátku Bradla zamíří po cestě k Petrovickému mlýnu. „To jsme ale nevěděli, a tak už se nám nechtělo vracet, tak jsme zákaz zkrátka porušili," dodala Dobrovolná.

Na webu www.jihlava-trebic-raabs.cz najdou návštěvníci o komplikacích zprávu: „Upozorňujeme všechny turisty, aby počítali v tomto období se zvýšeným provozem lesní a zemědělské techniky nejen na zmíněném úseku, ale na všech lesních cestách, po kterých vedou vyznačené cyklistické trasy. Respektujte dopravní značení a pokyny majitelů pozemků."