Velké problémy a pokuta do výše 50 tisíc korun nyní hrozí stovkám majitelů jihlavských domů a bytů, kteří doteď na magistrátu neoznámili vlastnictví nemovitostí, kde oficiálně nikdo nebydlí.

I za tyto objekty „bez obyvatel" totiž musí nově od 1. ledna 2013 platit poplatek za komunální odpad. Ten vychází na sedm set korun ročně za jeden dům nebo byt. Jedná se hlavně o nemovitosti s podnájemníky, kteří tam však nemají hlášený trvalý pobyt. Ti sice stejně jako ostatní obyvatelé města produkují odpad, na nákladech na svoz odpadu v Jihlavě se ale nepodílí. „Z několika stovek majitelů svoji oznamovací povinnost, která vyplývá z obecně závazné vyhlášky číslo 4/2012, zatím splnila necelá stovka. Úřad nyní bude provádět kontroly, v případě nesplnění této povinnosti je možné poplatníkovi uložit i pokutu do výše padesáti tisíc korun," řekla Miluše Šmardová, pracovnice ekonomického odboru, který má vybírání poplatků v Jihlavě na starost.

Hrozí i exekuce

Jihlavský úřad si nyní posvítil i na vlastníky, kteří sice svoji ohlašovací povinnost splnili, ale nový poplatek za komunální odpad dosud neuhradili. „Splatnost byla oficiálně do 30. června. Někteří zapomněli, někteří snad platit ani nechtějí. Většinou se to snažíme upomínat a řešit po dobrém. Kvůli sedmi stovkám ročně se však majitelé domů a bytů mohou dostat až do exekučního řízení, kdy se po nich peníze vymáhají," doplnila Šmardová. Poplatek za komunální odpad se doposud týkal pouze fyzických osob, které měly v Jihlavě trvalý pobyt, a fyzických osob, které měly ve vlastnictví stavbu určenou k individuální rekreaci.

Někteří z majitelů domů a bytů „bez obyvatel" o této novince ani neví. „To slyším poprvé, každopádně mi to přijde jako nesmysl. Po nájemníkovi samozřejmě nemůžeme chtít, aby nám to nějakým způsobem zaplatil. Může se ohradit tím, že přece za komunální odpad platí v místě trvalého bydliště. A nám jako majitelům se placení dalších poplatků navíc vůbec nelíbí," řekla mladá žena z Jihlavy, která si nepřála uvést své jméno.

ZUZANA MUSILOVÁ