Nezbývá než šetřit. Téměř všechny obce na Jihlavsku jsou necelé dva měsíce před koncem roku oproti rozpočtům a plánům hospodaření v minusu.
Starostka Bílého Kamene Eliška Fridrichovská obrací každou položku letošního rozpočtu z rubu na líc a obráceně, ale řešení nenachází.


Výdaje si každý musí tvrdě hlídat


„Je jasné, že peníze chybí, přestože šetříme, kde se dá. Omezíme investiční akce a musíme si hlídat peníze, abychom nespadli do dluhů. Přizpůsobíme nedostatku rozpočet na příští rok, ale jsou položky, na nichž neušetříme. Třeba odvoz odpadů, zimní údržba komunikací a další spousty plateb, bez nichž nemůžeme existovat,“ vyjmenovala starostka obce o více než 210 obyvatelích.


Třešť přijde letos podle všeho o pět milionů korun. Vedení radnice má jasno, co dělat, aby se šestitisícové město nepropadlo do dluhů.
„Zatím jsme nemuseli sáhnout do rezerv. Počítali jsme na začátku roku s propadem daňových příjmů kolem dvou milionů korun, ale přijdeme v hrubém odhadu z padesáti milionů korun ročního příjmu asi o pět milionů korun,“ uvedl místostarosta Třeště Vladislav Hynk.


Starostové řady menších obcí čekají zatím marně na příliv peněz z dotačních titulů.


Například Dvorce o 170 lidech dluží bankovnímu ústavu celkem 4,5 milionu korun za překlenovací úvěr na opravy komunikací. Na úrocích tak přichází obec měsíc co měsíc o tisíce korun.


„Měli bychom dostat vyplacenou dotaci ve výši úvěru a tu bychom vrátili bance, ale ještě nikdo z komisařů nepřišel dílo převzít. Naštěstí Dvorce naspořily nějaké peníze, ale šetříme, jak se dá. Nesmíme dopustit, abychom šli do dluhů. Naštěstí máme malou rezervu,“ připomněl starosta Otomír Klubal.


Letos peníze vydrží


Zastupitelé čtyřtisícové Brtnice už při sestavování rozpočtu na letošek počítali se snížením příjmů o 15 procent. „Splácíme bez problémů dost úvěrů na dotované investiční akce a menší platíme z peněz města. Nemusíme se omezovat, protože jsme byli prozíraví, všechno stačíme platit,“ připustil první muž Brtnice Stanislav Jirků.


Náměstek hejtmana Vladimír Novotný tvrdí, že obce letos napjatou situaci ustojí podle toho, jaké mají rezervy. „Letos se obce ekonomicky udrží, ovšem pro příští rok je to mimo jiné otázka velmi zodpovědného sestavování rozpočtu,“ v kostce shrnul Vladimír Novotný.