Dostane se tak i na ty děti, které by jinak do školky nevzali. Už se vyřešilo i to, kde nové prostory vzniknou. Oddělení pro předškoláky začne od září fungovat v tamní základní škole a město na jeho vybudování poskytne tři sta tisíc korun. „Jsem ráda, že nám zastupitelé nakonec vyšli vstříc. Ale setkala jsem se i s hodně negativními reakcemi některých zastupitelů, kteří nám vyčítali, že na naši iniciativu časem doplatí i rodiče, jejichž děti se do školky bez problému dostaly. Třeba tím, že se navýší školkovné. Já jsem s některými těmito rodiči mluvila a byli v pohodě," řekla členka petičního výboru Marie Sedláková.

Podle ní by se však v případě, že by k navýšení kapacity mateřské školy nedošlo, do velkých problémů dostala většina maminek. Ty by totiž mohly zbytečně přijít o práci.

To potvrdila i Marie Bastlová, která petici podepsala. „Mojí dceři budou tři roky v listopadu. Tudíž nesplňuje podmínku pro přijetí do školky, kdy dítě musí dovršit věku tří let do září. Přitom já mám v listopadu nastoupit zpátky do práce. A podle mě je zbytečné přetěžovat hlídáním babičky. Dcerka navíc potřebuje kontakt se svými vrstevníky," upřesnila Bastlová s tím, že stejný problém řeší i další maminky.

Navýšení kapacity brtnické mateřské školy tak v podstatě nic nebrání. Záměr už posvětily i některé úřady, včetně krajské hygienické stanice. „Maminky se na zastupitelstvu zavázaly, že dětí bude od září ve školce dostatečný počet. Vybudování nového oddělení v prostorách základní školy bylo tím nejschůdnějším řešením. Vše se musí stihnout přes prázdniny. Toto opatření je na příští dva školní roky, pak počet dětí v mateřince opět výrazně klesne," uvedla brtnická místostarostka Miroslava Švaříčková.

Stavební úpravy ve škole vyjdou na sto tisíc korun, vybavení školy bude stát asi dvě stě tisíc.

Pod petici, která iniciovala rozšíření kapacity mateřské školy v Brtnici, se podepsalo 736 lidí. V současné době školku navštěvuje sto dětí.

ZUZANA MUSILOVÁ