Do Jihlavy totiž dorazil nový hit maminek na mateřské, kterému se říká strollering. V praxi jde o to, že když vyrazíte s dítětem na procházku, můžete při tom zařadit některé cviky, které přispějí k tomu, že se budete cítit lépe a po určité době budete třeba i lépe vypadat.

Začátkem týdne si tuto novinku v Jihlavě vyzkoušela sedmička rodičů i s dětmi v jihlavském DIODu. Akci zorganizoval Sokol Jihlava. „Viděla jsem ukázky na internetu a zaujalo mě to. Pozvali jsme proto do Jihlavy profesionální lektorky, aby cvičení přiblížily zájemcům. Něco takového totiž v Jihlavě chybí," vysvětlila prvotní impuls k uspořádání akce Eva Zuzaňáková z jihlavského Sokolu.

Při hodinu a půl trvajícím cvičení měly maminky možnost seznámit se s tím, co cvičení obnáší. Ty, které to zaujalo, se dozvěděly informace potřebné k tomu, aby například samy mohly podobné cvičení v Jihlavě zavést. „Maminky se mohou do budoucna třeba jednou nebo dvakrát týdně scházet a cvičit v kolektivu," zamyslela se Zuzaňáková.

Kurzy budou

Jednu z účastnic kurzu zaujal strollering natolik, že chce opravdu pravidelné cvičení v Jihlavě zavést. „Příští týden jedu na instruktorský kurz a v Jihlavě budu chtít udělat pravidelné hodiny cvičení s kočárky. Vrhnu se tedy do toho po té instruktorské stránce," nastínila plány mladá maminka Pavlína Šťastná, která na cvičení dorazila s malou dcerkou. Podle ní jde o velmi praktické cvičení, protože na něj může vzít dítě s sebou a nemusí složitě shánět hlídání. „Děti koukají, někdy cvičí se mnou a jsou i závažím. Když s nimi cvičíte, je to třeba i deset kilo navíc a to je znát," podotkla Šťastná. Nejtěžší cviky jsou prý ty, při kterých se posilují břišní svaly, což jsou nejproblematičtější partie.

Profesionální lektorka strolleringu Kristýna Urbanová z Chrudimi, která v Jihlavě maminkám cvičení přiblížila, vysvětlila, co je základem strolleringu. „Je to hodně svižná chůze s kočárkem, kterou doplňujeme kardio a posilovacími cviky. Hodně se využívá terénu. Na lavičkách posilujeme paže, dají se využít gumičky a overbaly. Když je hezky, tak si s sebou vezmeme do přírody podložky a cvičíme na nich," nastínila způsob cvičení Urbanová.

Kdo by si chtěl kurz strolleringu udělat, vyjde ho dvoudenní základní školení zhruba na dva a půl tisíce korun. Poté se může sama rozhodnout, zda chce cvičení provozovat sama, anebo se zaregistruje do sdružení strolleringu. „Maminky se mohou svobodně rozhodnout," dodala Urbanová. Strollering se u nás objevil zhruba před třemi lety.