Narodil se před dvěma lety a pomalu začíná dospívat. Samec žirafy Rothschildovy Manu si v ostravské zoo už pomalu budoval vlastní postavení ve stádě, o které soupeřil se starším samcem. V Ostravě proto dál nemůže zůstat a stěhuje se do Jihlavy. „Mohlo by totiž dojít i k páření s našimi samicemi, což by bylo nežádoucí, jelikož většina z nich je s ním v příbuzenském poměru," sdělila mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

V Jihlavě dosud žirafy nechovali. Manu spolu s dalšími dvěma samci z belgické a německé zoo tedy vytvoří základ chovu.

Manu má opustit ostravskou zoo ve čtvrtek odpoledne. A na cestu se důkladně připravoval. Do Jihlavy dorazí navečer. „Ošetřovatelé jej postupně na stále delší dobu oddělovali od stáda a učili ho vstupovat přes takzvanou proháněcí chodbu do menšího prostoru, který simuluje přepravní box," popsala mluvčí zoo.

Regulovatelná výška stropu

Přepravní box musí zajišťovat jednak určitý komfort pro žirafy vzhledem k jejich výšce a zároveň musí umožňovat cestování po silnici, to znamená, že musí projet pod mosty či podjezdy. „Proto mají často tyto přepravní boxy regulovatelnou výšku stropu, který se při nakládání a přestávkách zvedne, naopak při jízdě se mírně sníží, aby cestování bylo snazší a žirafě to při přepravě tolik nevadilo," řekla Šárka Kalousková.

Box musí být zároveň pro zvířata bezpečný, aby se během jízdy nezranila. „Box také musí umožnit zvíře během cesty nakrmit a napojit, jedná-li se o delší cesty. Některé boxy mají v zadní části mříž pletivo, aby byl v teplých dnech box lépe větratelný," zmínila mluvčí Kalousková.

Do přepravního boxu nastupuje zvíře samo, většinou je do něj lákáno na oblíbené krmení. V případě žiraf nepřipadá nakládání uspaného zvířete v úvahu. „Navíc je nastupování za plného vědomí zvířete mnohem šetrnější a pro zvíře méně stresující metoda. V naší zoo se tento způsob snažíme využívat i u jiných zvířat," sdělila Kalousková.

Manuovi budou v jihlavské zahradě dělat společnost ještě samec žirafy Rothschildovy Zuberi a samec žirafy síťované Paul, kteří měli do Jihlavy přicestovat ve čtvrtek v noci z belgického zooparku Bellevaerde a ze zoo v německém Münsteru. „Pokud vše půjde podle plánu, ve čtvrtek brzy ráno se Paul a Zuberi přesunou z tran-sportních boxů do nového pavilonu žiraf, kde pro ně bude připraveno krmení. Budou si zvykat na nové prostředí i na nové společníky. Nejprve zůstanou ve vnitřních prostorách, kdy se poprvé podívají do venkovního výběhu, to zatím nemůžeme říct," sdělila ve středu mluvčí jihlavské zoo Kateřina Kosová.

Návštěvníci Zoo Jihlava se s trojicí jejích nových obyvatel poprvé přivítají 5. června, kdy bude nová expozice žiraf a afrických kopytníků slavnostně otevřena.