S manželkou se proto rozhodli situaci věnovat a připravili čtyři tematické besedy. Pod hlavičkou spolku Nebojte se policie budou pozvaní odborníci, kteří upozorní na nové formy podvodů. První přednáška bude už v pondělí 27. března od tří hodin odpoledne v kongresovém sále krajského úřadu a bude se věnovat podvodům na internetu a sociálních sítích.

Nepůjde tam o technickou stránku podvodů, ale o tu sociální, jak dokáží různí nepoctivci druhou stranu oklamat. „Materiálů, jak si dát pozor, je strašně moc, vydává je policie, banky, Česká obchodní inspekce. Ale vymyslet, jakou formou to přetlumočit nám, seniorům, tak to dalo docela dost práce“ popsal Křoustek.

Autobusová zastávka - ilustrační foto.
Nová linka z Prahy do Jihlavy: moderními autobusy a za necelých 180 korun

V květnu se pak senioři dozví, jak se mohou bránit při nákupu zboží, v září bude tématem sociální chudoba a cyklus uzavřou v říjnu praktické tipy zvyšující pocit bezpečí. „Během besedy budeme radit, jak si například zajistit svůj byt, jak postupovat, pokud mi byt někdo vykrade, jaký je správný postup, když nás někdo fyzicky napadne na ulici a jak správně uplatnit náhradu škody,“ prozradil Křoustek.

Zájem o besedy je značný a tak Křoustek doporučuje zájemcům nahlásit se na e-mail nebojtesepolicie@seznam.cz. Zájem již projevili i senioři žijící mimo Jihlavu. Spolek Nebojte se policie se jim snaží vyjít vstříc a chce jet za nimi. „Pokud by měl některý obecní úřad nebo radnice zájem seznámit své občany, jak je to s podvody, není problém obrátit se na spolek Nebojte se policie a zkusíme najít termín,“ vzkázal Křoustek.

Ilustrační foto.
Opilý upadl na půlroční dceru a zabil ji. Muž z Jihlavy dostal podmínku

Nemá přitom velké nároky na prostory ani na účast. „Potřebujeme jen místnost, ideálně s dataprojektorem a počítačem. Počet zájemců nijak nelimitujeme, klidně uděláme přednášku pro deset, patnáct lidí, oni jsou pak o to vděčnější,“ vysvětil Křoustek. Vstupné by se na tyto besedy platit nemělo.