Svatba v máji, do roka máry. To je pověra, která se vztahuje k měsíci květnu. V posledních letech ale přibývá párů, které si své ano řeknou i přes toto varovné rčení.

S májovým pořekadlem si hlavu neláme ani Petra Coufalová z Jihlavy. A proč si se svým přítelem vybrali právě obávaný květen? „Budeme se brát 15. května 2015. Májovou svatbu jsme si vybrali kvůli datu se samými pětkami," vysvětlila Coufalová a dodala, že s vybraným termínem měli trochu problém jejich rodiče. „Svatba v květnu se nelíbila našim rodičům, otloukali nám to o hlavu. My jsme se ale rozhodli jít trochu proti tradici," dodala budoucí nevěsta Coufalová.

To, že se postupně zmíněné pořekadlo prolamuje, potvrzuje i třešťská matrikářka Eva Doláková, která v úřadu působí už dvacet let. „Když jsem na matrice začínala, dělalo se hodně zlatých svateb v květnu. Potom ale májové svatby vymizely a dnes se květnové termíny svateb postupně vracejí," uvedla Doláková a dodala, že před osmdesáti lety tak nebyla svatba v květnu nic neobvyklého. Lidé se v tento měsíci brali běžně. Na letošní květen se v Třešti chystají svatby dvě.

Nejoblíbenější pro pořádání svateb ale stále dlouhodobě zůstávají měsíce v letním období, jako je červen nebo srpen. Vloni v působnosti třešťské matriky vstoupilo do společného života třicet čtyři párů.

Telčská matrika zase v loňském roce evidovala sto šestnáct svateb. To je o třináct sňatků více než v předminulém roce. Ačkoliv se lidé nejvíce berou v červnu nebo v září, matrikáři oddávají páry stále častěji i v zapovězeném májovém měsíci. „Svatby, které se konají v květnu, se občas objeví. Letos máme na tento měsíc sice jen dvě rezervace, v loňském nebo předloňském roce to ale bylo svateb více. Lidé možná už nevěří tolik na pověry a květen je krásný měsíc, kdy všechno kvete," uvedla telčská matrikářka Renata Koníčková.

Podle slov matrikářky Dity Hruškové z Brtnice je důvod, proč si snoubenci naplánují svatbu v květnu, daný především lidskou povahou. Někdo na pověry dá, jiný nikoli.

„Květnový termín sňatku je takový zapovězený. Je to především o lidech, jak moc jsou pověrčiví," uvedla matrikářka Hrušková a dodala, že na letošní květen se i jedna svatba chystá v Brtnici. Vloni to byly dokonce sňatky dva.

Brtnická matrika zaznamená ročně přibližně šestnáct svateb. Budoucí novomanželé nejčastěji plánují svatbu na červen. Nejmenší počet sňatků matrika eviduje v zimních měsících. Předloni si v červnu své ano řeklo dokonce šest párů, vloni to byly páry pouze tři.

MICHAELA ČERNÁ