Jihlavský Svatomartinský průvod bude letos opravdu velkolepý. Organizátoři slibují projekci celého průvodu na velkoplošné obrazovce nebo bohatý doprovodný program s koncertem skupiny Děda Mládek Illegal Band. Svatomartinské průvody chystají i další města na Jihlavsku – Brtnice a Třešť.

Svatomartinský průvod se v Jihlavě tradičně uskuteční v den světcova svátku, datum 11. listopadu letos připadá na pondělí. Kulturní program začne už v šestnáct hodin, kdy na pódiu na Masarykově náměstí vystoupí skupina Claymore. Svatý Martin se svou družinou vyjede od brány Matky Boží v sedmnáct hodin, projede Palackého a Benešovou ulicí na Masarykovo náměstí k drogerii Teta, pak zamíří k morovému sloupu a odtud bude pokračovat dál k pódiu u Prioru.

„Průvod budou letos snímat tři kamery, lidé ho budou moci sledovat v přímém přenosu na velkoplošné obrazovce na náměstí. Snažili jsme se to udělat tak, aby toho lidé viděli co nejvíce a aby mohli být průvodu co nejblíže, proto půjdeme kolem morového sloupu," uvedl hlavní organizátor průvodu Milan Kolář.

Průvod bude opět čítat asi stovku účinkujících, ti mezi přihlížející rozhází rekordních sedmdesát kilogramů čokoládových zlaťáků. Po skončení průvodu na náměstí vypukne ohňostroj, poté na pódiu vystoupí skupina Děda Mládek Illegal Band. Po ní přijde na řadu skupina Jak chceš.

„Chtěli jsme, aby program tradičního průvodu byl o něco bohatší a delší, proto jsme zorganizovali i koncerty, zajistili více stánků s občerstvením. Rozpočet celé akce je přibližně čtvrtmilionový," řekl vedoucí odboru kultury, školství a tělovýchovy jihlavského magistrátu Tomáš Koukal.

Svatomartinský průvod v Jihlavě se stal oblíbenou tradicí, v krajském městě Vysočiny se koná už pošestnácté a účastní se ho například i jihlavští radní. „Jihlavané o průvod stojí, každý rok se na něj chodí dívat tisíce zvědavců. Chtěl bych, aby si lidé uvědomili i duchovní rozměr celé akce. Svátek je významný hlavně myšlenkou rozdáním se, rozdělením a sdílením. Svatý Martin se o svůj plášť rozdělil s chudákem, i v dnešní době může být jeho čin inspirací pro ostatní," doplnil Kolář.

Slaví i Třešť

Svátek Martina oslaví také v Třešti. Tam je již jedenáctým rokem tradicí, že svatý Martin projíždí městem vždy v neděli před svými jmeninami. A nejinak tomu bude v letošním roce, světec na bílém koni vyjede se svojí družinou v neděli 10. listopadu v 16.30 hodin od třešťské fary. Celý podvečerní program začne lampionovým průvodem, v němž bude svatý Martin rozdávat perníčky a rozhazovat zlaté dukátky. Průvod projde ulicemi Na Hrázi, Rooseveltova, náměstí Svobody, K. H. Máchy, Barvířská, Nerudova a  Jungmannova, kde své putování zakončí na bývalém zimním stadionu. „Poté je v prostoru bývalého zimního stadionu připraven bohatý kulturní program," přiblížila akci vedoucí odboru kultury a propagace třešťské radnice Michaela Marešová.

Svatého Martina letos přivítají také v Brtnici.

ZUZANA MUSILOVÁ