V Třešti tři žádosti, v Polné dvě, v Lukách nad Jihlavou jedna. V Brtnici nula, protože už prakticky není co. Taková je situace ve městech a městysech na Jihlavsku, které se rozhodly podat žádost na zateplení veřejných objektů, a tím tak ušetřit na energiích.

Nyní je na zateplování navíc příznivá doba, protože v posledních letech vypsalo Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí hned několik výzev. Poslední byla vypsaná koncem února a žádosti se mohly podávat do 7. března. „Veškeré žádosti, které jsme v minulosti podali, jsou dotované zhruba padesátiprocentní podporou, což se může zdát málo. Ale je nutné brát ohled na velkou energetickou úsporu v objektu po zateplení," uvedl starosta Luk nad Jihlavou Viktor Wölfl.

V Lukách už před časem zateplili například úřad městyse, nyní je vypsáno výběrové řízení na zateplení zdravotního střediska a dotaci v Lukách už dostali také na objekt základní a mateřské školy. „V této poslední výzvě jsme zažádali o dotaci na požární zbrojnici u náměstí, kde se konají kulturní akce," doplnil pro úplnost Wölfl s tím, že jde zřejmě o jeden z posledních objektů v městysi, který ještě není zateplený.

Úspory kolem padesáti procent

V Třešti si v poslední výzvě podali rovnou tři žádosti. Jednu na zateplení domova s pečovatelskou službou, další na objekt, ve kterém je kino, banka nebo restaurace, a třetí na základní a mateřskou školu v Barvířské ulici. „Dohromady půjde zhruba o 14 milionů korun, přičemž dotace by měla pokrýt zhruba polovinu nákladů. Nutno podotknout, že ve finále cenu určitě sníží případné výběrové řízení," vypočítal starosta Třeště Vladislav Hynk. Ten zároveň zmínil, že letos se chystá zateplování mateřské školy v Luční ulici. „V minulosti jsme zateplili objekt základní školy v ulici Josefa Hory, kde byla spočítaná třiceti procentní úspora energie a ve skutečnosti je zhruba pětačtyřicet procent," poznamenal k úsporám Hynk.

V Polné jsou se zateplováním teprve na začátku. „V rámci poslední výzvy jsme podali žádost na zateplení dvou objektů. Chceme zateplit základní školu v Poděbradově ulici a mateřskou školu ve Varhánkově ulici," uvedl plánované akce starosta Polné Jindřich Skočdopole.

Odhadované částky na obě akce jsou kolem třinácti milionů korun. Do budoucna vidí starosta potenciál ještě i v dalších budovách ve správě města. „Například bychom do budoucna rádi zateplovali na základní umělecké škole," dodal Skočdopole.

V Brtnici už mají naopak většinu objektů zateplených. Místní základní škola prošla úpravami už před třemi lety, podobně na tom je také mateřská škola. „Mateřská škola byla dobrým tahem, protože jsme upravili i kotelnu, a došlo zde k výrazným úsporám," uvedl starosta Brtnice Stanislav Jirků. Připravuje se také letos v druhé etapě zateplovací úprava domova s pečovatelskou službou. „U objektů v centru města není zateplení možné, protože jsou v historické zóně," dodal Jirků. Města, která žádost podala v poslední výzvě, se výsledky dozví zhruba za měsíc.