Vedení Jihlavy v úterý pozvalo na radnici aktivisty ze spolku Společně pro Vysočinu k jednání, kde se chce město více informovat o představách aktivistů, jak chtějí situaci s odpady v krajském městě řešit.

Začátkem listopadu totiž občanské sdružení Společně pro Vysočinu zahájilo kampaň na podporu referenda ke zvažované stavbě spalovny odpadů v Jihlavě. Referendum však problém kam s nevytříděným odpadem podle jihlavské radnice nevyřeší. V referendu dle názoru města účastníci odpovídají na populisticky zjednodušené otázky. Hmatatelnou alternativu k referendu radnice vidí v takzvaném preferendu, jde o jakýsi průzkum veřejného mínění na velkém vzorku obyvatel „Občané by se na základě srozumitelně popsaných alternativ měli moci rozhodnout, jaký způsob nakládání s odpady preferují a jaké náklady jsou pro ně ještě přijatelné. Jen takové vyjádření občanských preferencí umožní vedení města kvalifikované rozhodnutí na základě vůle občanů," navrhuje primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal.

Pro referendum ke zvažované stavbě spalovny odpadů v Jihlavě sehnali aktivisté za první dva měsíce kolem 1 000 podpisů. Řekl to Matěj Man ze sdružení Společně pro Vysočinu, které se na přípravě referenda podílí.

Aby jihlavské zastupitelstvo referendum vyhlásilo, je potřeba shromáždit zhruba 4 200 podpisů, což představuje desetinu oprávněných voličů. „Sběr podpisů teď budeme zintenzivňovat," uvedl Man.

Podle radnice by však Jihlavané měli rozhodnout o svých preferencích až v situaci, kdy budou známé jednotlivé alternativy dlouhodobě udržitelného systému nakládání s komunálním odpadem, jejich dopady na životní prostředí a náklady.

„Problematika komunálního odpadů je věcí osobní odpovědnosti a solidarity v rámci kraje a města. Žádné hlasování nás odpadů, které si tu denně sami vytváříme, nezbaví. Jsem pro preferendum, kdy si vybereme z reálných řešení bez ideologických předsudků," řekl Vymazal, který je připraven navrhnout zastupitelstvu preferendum v okamžiku, kdy občané Jihlavy budou mít možnost porovnat konkrétní návrhy.

Každý Jihlavan včetně novorozenců vyprodukuje 200 kilogramů odpadu ročně.