„V dnešní uspěchané době jsme zvyklí dělat deset věcí najednou. V nepozornosti potom děláme chyby. Starší lidé by to ale neměli podceňovat. Jejich tělo jim tak může dávat signál, že je něco špatně,“ uvedla vedoucí Alzheimer poradny Vysočina Marcela Rýpalová.

V krajském městě evidují ztracené věci na radnici. „Nálezy k nám nosí jak občané, tak i městská policie. Skladujeme také nalezené věci z autobusů od ICOMu, ze City parku a od Českých drah,“ přiblížila původ nálezů Kateřina Škarková ze správního odboru jihlavské radnice.

V autobusech lidé nejčastěji zapomínají mobilní telefony. „V autobusech většinou přemýšlíme nad něčím úplně jiným, než děláme,“ dodala Marcela Rýpalová.

Ilustrační foto.
Nová záchytka bude z kontejnerů

Na pracoviště ztrát a nálezů jihlavské radnice denně přijde kolem pěti lidí. O uložených věcech je možné se dočíst na webových stránkách Jihlavy. Od loňského roku si zatím nikdo nepřišel pro nalezené jízdní kolo ve Srázné ulici a několik telefonů. Měsíc jsou na seznamu také klíče od aut, hodinky, prstýnek a řetízek.

„Mezi ztracené kuriozity patří například krabice nových úsporných žárovek, propanbutanová láhev, kufry s veškerým vybavením, asi na dovolenou,“ vyjmenovala Kateřina Škarková.

Téměř měsíc ležel pánský snubní prsten ve ztrátách a nálezech jihlavského Fitness Factory. „Dražší ztracené věci, jako jsou telefony, hodinky zveřejňujeme na našich facebookových stránkách. Z 95 procent se vrátí zpět ke svým majitelům,“ sdělila Věra Mikulcová spolumajitelka jihlavského Fitness Factory.

Zapomenuté oblečení, o které se nikdo nepřihlásí, vedení fitcentra nosí jihlavské charitě.

Spodní prádlo i bundy

„Lidé u nás většinou zapomínají oblečení od spodního prádla až po bundy. Týdně máme plnou krabici,“ doplnila Věra Mikulcová.

Černé sportovní pánské hodinky jsou poslední ztracenou věcí v Polné. Někdo je kolem 8. února zapomněl v tamní městské tělocvičně. „O ztracených a opuštěných věcech se obyvatelé dočtou každý měsíc v Polenském zpravodaji. Osvědčila se nám i webová aplikace, která je s aktuálními informacemi dostupná pro širokou veřejnost,“ uvedl starosta Polné Jindřich Skočkodopole. V aplikaci na webu Polné je i uvedeno, zda už byla věc vrácena či nikoliv.

Například nikdo si v Polné zatím nepřišel pro černého psa, který byl minulý rok nalezen v Polné-Hrbově. „Nalezená zvířata vozíme do polenského útulku. Spolupracujeme s policií,“ dodal starosta Skočdopole.

Požár chaty v Jihlavě.
V Jihlavě shořela chata, škoda je téměř milion

V útulku na svého majitele čeká i pes, který byl nalezen na začátku října minulého roku v Telči v Batelovské ulici.

Tři roky leží mezi ztracenými věcmi v budově telčské radnice fotoaparát, finanční hotovost, několik mobilních telefonů a různých klíčů. Dva roky také nikdo neprojevil zájem o ztracený kočárek a naslouchátko.

„Od roku 2014 máme povinnost uschovávat nálezy po dobu tří let. Jedná se o věci, které mají nějakou hodnotu. Například znečištěné oblečení se neukládá, vysvětlila Kateřina Škarková ze správního odboru jihlavské radnice.

Ilustrační foto
Děti v Kalištích mají o týden delší jarní prázdniny