Zde ho čekal hejtman kraje Jiří Běhounek. Jejich uvítání ovšem bylo pouze kratičké, protože na Jihlavu se snášel poměrně vydatný déšť. O čemž prezident svým typickým způsobem zažertoval a poznamenal, že z počasí mají určitě radost zemědělci.

Na prezidenta Miloše Zemana čekaly v budově čtyři desítky krajských zastupitelů a dalších představitelů kraje. S nimi pak prezident třičtvrtě hodiny debatoval. Nebývalý zájem o návštěvu měli také pracovníci krajského úřadu, kteří zaplnili balkony konferenčního sálu hejtmanství.

I Kolín je na Vysočině

„Jde o první návštěvu Kraje Vysočina, a jak jsem zjišťoval, i o první návštěvu sídla kraje," řekl na začátku hejtman Jiří Běhounek. Doplnil pak prezidentova slova, že Vysočina je jeho domovem. „I nyní to při osobním setkání zopakoval," doplnil. Jiří Běhounek je osobním přítelem prezidenta a v době jeho politického odpočinku na Vysočině Miloše Zemana navštěvoval na jeho chalupě v Novém Veselí.

„Z oblohy šlehají plameny jeřabin a cítíš vůni posledního sena," tímto citátem z kantáty Otevíraní studánek Bohuslava Martinů zahájil prezident Miloš Zeman svůj projev. „Jsem rád, že tu jsem, protože na Vysočinu se po ukončení svého funkčního období zcela určitě vrátím a cítím se tady doma," pokračoval Miloš Zeman. Aby svůj obdiv k Vysočině podtrhl, doplnil svou teorii, že jeho rodný Kolín je součástí Vysočiny. „Což mohu hravě prokázat, protože v Kolíně jsou poslední výběžky Železných hor. A ty, jak je obecně známo, jsou považovány za součást Vysočiny," řekl prezident.

Vysočina potřebuje krajský soud

Dále se Miloš Zeman zaměřil na konkrétní problémy kraje. Podle prezidenta by měla být dokončena struktura krajských soudů tak, aby vznikly i v nových krajích, jako je Vysočina. Tak, aby každý kraj měl krajské ředitelství policie a krajský soud. Dále hovořil o možnosti využít v krajích nevyčerpané prostředky z Fondu dopravní infrastruktury. Postavil se také za rozvoj jaderné energetiky, který podporuje rovněž vysočinské krajské zastupitelstvo. „Jsem velký zastánce jaderné energetiky a nesnáším, když jsou naše pole pokryta solárními panely. Takže plně podporuji úmysl, aby se rozšířila kapacita jaderné elektrárny v Dukovanech," řekl Miloš Zeman.

Dalších čtyřicet minut pak odpovídal na dotazy krajských zastupitelů z oblasti školství, zemědělství, financí, ale také ohledně svých dovolenkových plánů. Miloš Zeman zde znovu zopakoval, že po skončení této cesty zůstane na Vysočině na dovolené. Odpověděl i na dotaz, kde se mu kraji líbí nejvíce „Osobně za nejkrásnější místo Vysočiny pokládám vesničku Samotín, která je pod Žďárskými vrchy ve výšce 700 metrů nad mořem," svěřil se prezident. Svou dovolenou bude trávit i vyjížďkami na nafukovacím člunu, kterému sám Zeman říká jachta, po svém oblíbeném rybníku u Nového Veselí. „Považuji to za přirozenější než jet na dovolenou do Toskánska," dodal úsměvem.

Hejtman dostal lampu

Miloš Zeman přivezl na Vysočinu i dárek. Na konci setkání s představiteli kraje ukázal na velkou krabici: „Je to dárek pro hejtmana Jiřího Běhounka – stolní lampa." Podle Zemana není problém to, že politici vykonávají několik funkcí, jako Jiří Běhounek, který jej současně hejtmanem i poslancem. Musí však prodloužit svou pracovní dobu do pozdních nočních hodin. „A proto jsem přivezl tuto lampu," uzavřel.

Po návštěvě hejtmanství pokračoval Miloš Zeman do jihlavské firmy Bosch. Tam slíbil, že příští prezidentskou limuzínou bude Škoda Superb s dieselovým motorem. Firma se totiž výrobou čerpadel do naftových motorů zabývá.
Zeman v této jihlavské firmě, která patří k největším zaměstnavatelům na Vysočině, strávil v souladu s programem necelou hodinu. Sešel se s vedením společnosti v čele s reprezentantem skupiny Bosch pro Českou republiku, východní Evropu a Rakousko Klausem Huttelmaierem a technickým ředitelem Bosch Diesel Jihlava Karstenem Müllerem i s odboráři. Poté zavítal do výroby, kde mu těžiště výrobního programu jihlavské firmy přiblížil vedoucí úseku výroby čerpadel CP4 a CPN5 Jiří Dvořák. Ve firemní jídelně se setkal také se zaměstnanci.

Poté přišel na řadu oběd a návštěva radnice, kde ho přivítal jihlavský primátor Jaroslav Vymazal. Znovu zaznělo, že Vysočina je posledním krajem, který Miloš Zeman v roli prezidenta republiky navštěvuje. „Chtěl bych pozdravit Jihlavu jako město, které je úspěšné," začal prezident svůj krátký proslov na radnici.
Na závěr půlhodinového setkání se Miloš Zeman podepsal do pamětní knihy města, z rukou primátora Vymazala převzal dárky a pamětní stuhou prezidenta republiky dekoroval korouhev města Jihlavy.
Návštěvu Jihlavy zakončil Zeman setkáním s občany v dolní části Masarykova náměstí, kterou zaplnily stovky lidí. Reagoval na vystoupení podivínského vynálezce nebo na dotazy, týkající se například valorizace důchodů, zákazu heren či přijetí eura, ale setkání nakonec zkrátila odpolední bouřka.