Ve srovnání čtrnácti hlasujících krajů však nakonec Vysočina nebyla baštou Miloše Zemana. Jeho výsledek na Vysočině je mezi kraji až pátý. A za severní Moravou, kde Zemana volilo nejvíce lidí, zaostal o sedm procent.

Ve volební místnosti v Novém Veselí se ani pár minut před koncem voleb dveře netrhly.
Do Nového Veselí přijížděli volit Zemanovi příznivci
První kolo prezidentské volby v Havlíčkově Brodě.
Zemanovi se na Vysočině dařilo. Připomeňte si průběh voleb v naší reportáži

Vysoká podpora Zemana v kraji politologa Daniela Hanzla nepřekvapila. „Celkem očekávaná záležitost. Kraj Vysočina je krajem starším, konzervativnějším a spíše levicovějším. Navíc tady nemáme vysokoškolské instituce kromě VŠPJ,“ shrnul po prvním kole hlavní faktory. S tím souvisí i vysoká účast i voleb na Vysočině. „Starší lidé jsou poctivější,“ vysvětlil Hanzl.

Politolog, vyučující na Vysoké školy Polytechnické v Jihlavě (VŠPJ),  bude v druhém kole volit Jiřího Drahoše.  „Jsem zástupce akademické půdy, pro mě je volba číslo jedna profesor Drahoš,“ řekl k druhému kolu prezidentských voleb Hanzl. V prvním kole ale uvažoval, zda nehlasovat pro Marka Hilšera. „Je načase, abychom prezidentem udělali někoho mladšího. A v prezidentské kampani zabodoval velice dobře,“ vysvětlil Hanzl. Nakonec ale volil rozumem. Přál by si, aby z druhého kola vzešel prezident, který bude přirozenou intelektuální autoritou ve vedení. 

Pro druhé kolo favorizuje právě Jiřího Drahoše. Mohl by dostat hlasy těch voličů, kteří volili Pavla Fišera, Michala Horáčka a Marka Hilšera, tedy kandidáty na třetím až pátém místě. „Otázkou je, jak se zachovají voliči Petra Hanniga a Vratislava Kulhánka,“ uvažoval nahlas Hanzl.

Ilustrační foto.
V Krahulčí havarovalo auto a skončilo v rybníku. Jeden mrtvý

Senátor Miloš Vystrčil je rád, že volby budou mít i druhé kolo. Co ho ovšem celkem znepokojuje, jsou tendence voličů jít k urně jenom proto, aby podpořili jednoho kandiáta navzdory druhému. „Může se to stát a to není dobře. Volby by měly být o tom, že si někoho vybírám a ne že volím proti někomu,“ uvedl Vystrčil. Může se zdát, že lidé v letošní prezidentské volbě neměli na výběr tak silné kandidáty, aby si skutečně mohli vybírat.

Pro porovnání před pěti lety v roce 2013, Miloše Zemana v kraji volilo 89 661 voličů v 1. kole. Získal tak 32 procent hlasů. Druhý Karel Schwarzenberg dostal 47 722 hlasů a postoupil do druhého kola se 17 procenty hlasů.