Dříve utopený křížek u silnice vedoucí do Popic se  dočkal v létě obnovy, i tak mu ale něco chybělo. Neměl totiž minulost. Při přípravě ani v průběhu renovace se nepodařilo zjistit, kdo, kdy a proč původní křížek nechal zbudovat, plocha na soklu určená pro text tak dosud zeje prázdnotou. To se ale brzy změní.

„Pán původem z Pulic asi před třiceti lety uvolněnou desku z tehdy už chátrajícího křížku našel a měl ji doma dodnes schovanou. Ochotně nám ji předal, má radost, že je křížek zase v pořádku. Deska je v perfektním stavu, bude pouze nutné obnovit písmo, potom ji necháme dodatečně osadit na sokl křížku," uvedl Ondřej Stránský z odboru správy realit jihlavského magistrátu.

Text na desce je v němčině, je z něj patrno, že křížek nechali postavit manželé Josef a Marie Göthovi v roce 1924. Co bylo důvodem umístění křížku, se úřad ale zatím nedověděl.

Obnovu křížku provedl restaurátor Otakar Marcin mladší, na renovaci se pracovalo v letních měsících, celkové náklady na opravu a dotvoření křížku byly 185 tisíc korun. „Při shromažďování informací a doplňování seznamu drobných památek jsme narazili na pozůstatek křížku. Zbyl z něj v podstatě jen sokl, který byl z části utopený pod povrchem," informoval o původním stavu křížku Stránský.

Jihlavská radnice v posledních letech nechala zrenovovat více podobných drobnějších památek. „Jedná se například o kapličku v Heleníně, křížek na vrchu Větrník, studánku a sochu na Skalce, boží muka, kříž a kapličku v Kosově, sochu madony s dítětem v jihlavské Strojírenské ulici nebo také kříž u dubu v polích u Heroltic," vyjmenoval obnovené památky mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis.