„Chodí k nám jednak mladší chlapi ve věku od 35 do 50 let, ale také starší dámy. Většinou jde o vdovy, které jezdí na autobusové zájezdy a výlety, usnou v autobuse, začnou chrápat a pak jim všichni spolucestující nadávají,“ popsal typické „klienty“ krční ambulance, které trápí chrápání, primář oddělení ORL Jiří Musil.

Společně s Tomášem Snížkem připomíná pacienta rekordmana, který měl spánkový syndrom a nedýchal ve spánku až sedm osm minut v kuse. „To se opakovalo několikrát za noc,“ uvedl primář Musil.
To je závažný spánkový syndrom.

Naproti tomu „obyčejné“ chrápání lze řešit klasickou chirurgií, nebo přístrojem se speciálními elektrodami. Tento přístroj spálí to, co je v organismu navíc. „Ošetření přístrojem s elektrodami je zpoplatněné. Vychází zhruba na 4500 až 5500 korun. Nejdražší je jednorázová elektroda,“ uvedl Jiří Musil. Pacient je zpravidla tři dny v nemocnici a deset dní na neschopence.

Naopak chirurgické výkony na dýchacích cestách tuzemské zdravotní pojišťovny hradí. Jde například o plastiku nosní přepážky nebo o léčbu chronického onemocnění nosních dutin.

Rozhovor s primářem plicního oddělení jihlavské nemocnice Tomášem Snížkem čtěte ZDE.