Mladík už peníze s největší pravděpodobností nikdy neuvidí. Mižigar je podle svých slov všechny naházel do automatu, nebo jak řekl před soudem, rozdal chudým. „Je mi to líto, mrzí mne to. Ve vězení bych chtěl pracovat a všechny peníze posílat poškozeným,“ řekl šestatřicetiletý Mižigar ve středu 30. března u soudu v Jihlavě, kam byl dopraven z vazební věznice. Mižigar k soudu přišel s jediným cílem: Dostat, co nejmenší trest.

Za několik trestných činů od podvodů po maření výkonu úředního rozhodnutí až po svádění k pohlavnímu styku nezletilé dívky mu hrozilo až osm let vězení. „Pokud nebyl obžalovaný ve vězení, tak po něm většinou zůstávala spoušť,“ oslovil soud jihlavský žalobce Ivo Novák, a přitom měl na mysli především případ podvedeného mladíka. Peníze z něj recidivista vylákal vylákal v různých výších. Poškozený mu je předával buď v hotovosti, převodem na účet, nebo nákupem takzvaných paysafe karet.

Vladimír Pejchal z Dobroutova na Jihlavsku před Okresním soudem v Jihlavě v roce 2020.
Postrach Dobroutova osočil státního zástupce. Prý je zapletený do drog

Mižigar toho má ale na svědomí mnohem víc. Loni v Jihlavě připravil taxikáře o bezmála pět tisíc korun, o pár dní později si v Jihlavě vyhlédl starší paní, které vybral z účtu tisíce korun, obdobně dopadl muž z Jihlavy, kterého Mižigar připravil o pětatřicet tisíc korun. V červenci pak na Březinkách v Jihlavě oslovil nezletilou dívku, které nabízel dvě stovky za to, když se s ním vyspí. Když to odmítla, vnucoval ji drogy. Celkem podle obžaloby připravil poškozené o necelé dva miliony korun. Na otázku soudce Zdeňka Chalupy, co s penězi udělal, odpověděl: „Rozdal chudým a taky jsem hrál automaty.“

Státní zástupce Ivo Novák zohlednil jeho plné doznání a neprodlužování trestního řízení, proto byl ochotný přistoupit na trest pět a půl roku. Kdyby se Mižigar na poslední chvíli nepřiznal, uvažoval by žalobce až o osmi letech, což by byla horní hranice trestní sazby.

„V rejstříku trestů má devět záznamů, z toho většinu pro podvody, majetkovou a násilnou trestnou činnost. Navíc neustále porušuje soudní zákaz pobytu na území Jihlavy,“ upozornil Novák.

Soud, právo, zákon, justice - ilustrační foto.
Policisté přišli bývalého kolegu z Třeště pozvat k výslechu, ten je napadl

Mižigar řekl, že právě zákaz pobytu mu dělal problémy v tom, že si nemohl najít normální práci, a nakonec musel zase začít krást a podvádět. Soudce Chalupa byl ale jiného názoru a Mižigara poslal do vězení na šest let a všem poškozeným musí vrátit jejich peníze.

„Jde o dlouholetého majetkového a násilného recidivistu, kterého od páchání trestné činnosti neodradily ani opakované tresty odnětí svobody, proto soud chápe nápravu obžalovaného jako problematickou a přednost musí dostat ochrana společnosti a s tím spojená izolace obžalovaného,“ zdůvodnil soudce Chalupa.

Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce i obžalovaný si v otázce odvolání ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Pokud odvolání padne, bude se ještě muset kauzou zabývat Krajský soud v Brně.