Po roční pauze měli krajští záchranáři opět metodické cvičení a jednotlivé případy vycházely z reálných situací. Předlohou pro tuto byl dva roky starý případ, kdy Jana Plevu přejel kombajn v hrachovém poli u Brtnice a amputoval mu obě nohy. Mladík se na metodické cvičení přijel také podívat, což je podle záchranářů rarita. Podělit se s Deníkem o své pocity však nechtěl.

O akci Bezpečný život na Vysočině je velký zájem zejména u dětí.
Rychlé motorky i výzbroj těžkooděnců: jihlavské náměstí obsadila policie

Vedle kombajnu na poli u Puklic nyní ležela figurína, která však vykazovala hodnoty jako reálné tělo. Je to jeden z nejmodernějších simulátorů, který je vůbec k dostání. „Dá se to naprogramovat pokaždé stejně a nejde mu ublížit. Záchranáři si tam nacvičí aktivity, které na živém člověku nemůžou,“ vysvětlil doktor Michal Pačiska. Cvičení bylo se vším všudy, součástí byl i simulovaný hovor s nemocnicí v Brně a dotazování, za jak dlouho přistane vrtulník.

Metodické cvičení bylo zároveň soutěží pěti tříčlenných týmů, z každého okresu se zúčastnil jeden. „Někteří se hlásili sami, někteří byli vybráni,“ usmál se mluvčí záchranky Petr Janáček. Další zásahy byly u intoxikovaného dítěte, předávkované osoby na diskotéce, u osoby, na kterou spadl strom a u člověka se srdeční zástavou.