Za vydařeného letního počasí uvítaly ve čtvrtek srpnový díl léta společně s pěti stovkami návštěvníků zahradní restaurace hned tři místní kapely. Rozverně uvolněné Smíšené pocity, nekompromisní Reincarnate a charismatický Autobus.

Pivovarská restaurace žila letos ve čtvrtek muzikantským ruchem už počtvrté. „Letos se čtvrtečním hudebním večerům nadmíru daří. Na rozdíl od loňského roku nám pokaždé ve čtvrtek vyšlo počasí, a tak chodí docela dost lidí, a to je to hlavní," zhodnotila ohlas na letošní čtvrtky v Pivovarské restauraci Eva Vařejčková, která program už třetím rokem připravuje.

Na model, kdy čtvrteční večerní produkci obstarají dvě kapely (tři teď ve čtvrtek byly výjimkou), si jihlavští posluchači už zvykli jako na samozřejmost. A přestože se publikum obměňuje, nepochybně i proto, že každá regionální kapela má své tvrdé posluchačské jádro, vytvořil se okruh návštěvníků, kteří jsou v pivovaru každý čtvrtek. „Některé návštěvníky tady vídám pravidelně. Dokonce mě napadlo, že bychom pro ně mohli do budoucna zavést permanentky," vyřkla okamžitý nápad Vařejčková.

V centru města produkce budí vášně

Hlasité večerní muzicírování v centru Jihlavy má i letos kritiky, přestože zatím nejsou tak masivní jako v minulých dvou letech. „Občas někdo přijde, že mu hlasitá produkce bere klid, ale letos poprvé už přišla i jedna paní, že jí koncerty nevadí," přiblížila překvapivou zkušenost Vařejčková. Kritické hlasy bere jako hlavní pořadatelka vážně. „Nechceme obyvatele této části centra Jihlavy muzicírováním obtěžovat. Mým záměrem je oživit prázdninové dění ve městě, respektujeme dohodu, že ve čtvrtek skončíme nejpozději ve dvaadvacet hodin. Po druhé straně chceme trochu tolerance, pořád věřím, že ji nalezneme, že se domluvíme," doplnila.

Zatímco pivovarským hudebním čtvrtkům se letos daří, program s profesionály trpí nedostatkem zájmu. „Možná je to vstupným," pokusila se organizátorka pojmenovat příčinu.

Na letošní úvodní koncert, který předcházel vlastním čtvrtkům přišlo kolem osmdesáti lidí. „Uvidíme, co těmito koncerty uděláme do budoucna. Když ale tady chceme mít nějakou osobnost, tak to vždycky bude něco stát," uzavřela Vařejčková.