Nejdůležitější v těchto dnech je, aby nebylo přikrmování příliš brzy a náhle ukončeno. „Nejkritičtějším obdobím zimy je paradoxně její konec. Stále ještě není dostatečná nabídka potravy v přírodě a zároveň u zvířat dochází ke zvýšení potřeby živin, protože začínají být aktivnější. V tomto období tak dochází k častým úhynům zejména mladých a po zimě zesláblých jedinců,“ varoval Kamil Jakoubek, člen Mysliveckého spolku Dobronín. Tamní myslivci dodávají potravu do krmelišť třeba i do konce dubna, vždy v závislosti na počasí.

"V případě přikrmování je dobré vše nechat na myslivcích, kteří musí povinně absolvovat zkoušku z péče o zvěř. Nevhodné krmivo, byť podané v dobré víře, může přivodit fatální následky," varoval Lukáš Linhart z Českomoravské myslivecké jednoty. Dobronínským myslivcům to ale nevadí. „Do přikrmování zvěře se tedy může zapojit kdokoli, stačí dodržovat pár základních pravidel,“ řekl Jakoubek a dodal: „Rozhodně zapomeňte na bezhlavé nošení krmiva do lesa na velké hromady, kde pak plesniví a mohou pak zvěři spíše uškodit.“ Je důležitý správný výběr krmiva, jeho množství a četnost dávkování.

Z hlediska významu jsou pro zvěř důležitá krmiva objemová, jadrná a dužnatá. První skupina obsahuje živiny a vlákninu, je to například luční seno, sušený jetel či větvičky ovocných stromů a keřů. Jadrná krmiva, tedy třeba ječmen a oves či kukuřice, jsou hlavním zdrojem energie a mají vysoký obsah živin. Daňci dostávají žaludy a kaštany, ty jsou ale ve větším množství toxické, takže je zde důležité dávkování. Dužnatá krmiva pak obsahují vodu a vitamíny, jde především o řepu, brambory, mrkev či jablka. U nich je ale problém, že v současných podmínkách téměř okamžitě mrznou. Při následné oblevě pak zčernají a rychle se kazí. Zvláštní skupinou jsou pak minerální soli, které má zvěř celoročně přístupné ve slaniskách. „Soli jsou velice důležitý pro správnou činnost organismu,“ doplnil Jakoubek.

Krmivo je nejlepší nosit ke krmelištím. Zvířata jsou už zvyklá na tato místa chodit za potravou. „Ze spárkaté zvěře se v honitbě Dobronín vyskytuje zvěř srnčí, dančí a černá a z drobné zvěře pak zvěř zaječí a zvěř pernatá, tedy různé druhy kachen a koroptve,“ upřesnil Jakoubek.

V Jihlavě vystoupil domácí parkourový tým Urban Sense.
Jarní turistická sezóna je zahájena