„Co je to swap knih? V podstatě se jedná o smysluplné darování. Máte doma přečtenou knihu, kterou už třeba nikdy nebudete číst, a zabírá místo? Doneste ji, darujte, vyberte za ni jinou. Knihu si ale můžete jen odnést, či darovat. Anebo se můžete jen přijít bavit, akce je pro celou rodinu,“ řekla organizátorka akce Miroslava Zápotočná.

Knihy si můžete vyměňovat po celou dobu akce. Od půl páté do půl šesté se děti zabaví s Kašparem Kubou, který je naučí žonglovat a vyrábět balonky. Nebo si mezi sedmnáctou a osmnáctou hodinou mohou nechat něco namalovat na obličej. V osmnáct hodin se představí organizace Adapta při Oblastní charitě Jihlava. Adapta pomáhá lidem, kteří dlouhodobě pečují o své blízké, kteří se z různých důvodů nemohou o sebe postarat sami.

Linka bezpečí. Ilustrační snímek.
VIDEO: Na provoz Linky bezpečí přispívají i obce

„Výtěžek ze vstupného půjde právě Adaptě, využit bude na koupi kompenzačních pomůcek,“ dodala Zápotočná. Od devatenácti hodin jsou připravena tři hudební vystoupení. Představí se studentka Ježkovy hudební konzervatoře Mari Křížková a kapely Nádech a III. Třetina.

Aktivita Nebuďte lhostejní se věnuje aktuálním palčivým tématům. První akce, kterou Miroslava Zápotočná uspořádala, se týkala odpadů, jejich předcházení a klimatické změny. V lednu 2020 se plánuje vol. 3, jejímž cílem bude pomoci sbírkou sportovního náčiní vybrané škole v Africe, kam na asi tříměsíční misi odjíždí manželé Klára a Marek z Jihlavy. Vol. 4 se bude zaměřovat na zlepšení finančně právní gramotnosti mládeže.