Řezbář Ivan Šmíd, jehož díla můžete potkat různě po republice, motorovou pilou vytvořil sochu čerta. Vyřezal ji z kmene dubu, který více než sto let rostl právě nedaleko Bradla. Socha má své místo přímo na skále. A proč zrovna tato nadpřirozená bytost? Podle pověsti totiž z Bradla nosil čert kámen na stavbu samotného hradu Roštejn poblíž Třeště.

Kolem této pověsti se pak točí téma celé turistické trasy, návštěvníky bude po stezce provázet postava čerta. „Na stezce budou mít návštěvníci za úkol překonat lanové překážky, budou mít příležitost seznámit se s místní krajinou, zajímavostmi a duchem celého místa. Přímo na vrchu Bradlo pak zkusí chytit čerta, aby už odsud žádné další kameny nemohl odnést. Sochu čerta a lanové překážky dále doplní turistická odpočívadla a informační panely. V plánu jsou i úpravy stezky. Odvodnění stezky, a tím také větší pohodlí pro turisty, nově zajistí ocelové svodnice,“ popsala novou atrakci pro malé i velké návštěvníky Dana Posádová.

Vyhlídku nad Olším a skalní masiv Bradlo si loni vybrali filmaři, kteří na Vysočině natáčeli film Bajkeři. Záběry z těchto míst se ve filmu také objevují.

Bezděčín zaplavily žluté květiny.
Kdo vyhraje? Bezděčínští se opět snaží vypěstovat nejvyšší slunečnici

„Místní zastupitelé se rozhodli, že více zatraktivní toto místo pro turisty a připomenou známou pověst o čertovi. Vše se dělá postupně, hotovo bude do konce letošního roku. Projekt byl podpořen z Programu rozvoje venkova, prostřednictvím Místní akční skupiny Telčsko,“ doplnila další informace k novince Posádová.

Bradlo je nejvyšším bodem v okolí vesničky, leží v nadmořské výšce 681 metrů. Najdete ho západně od Olší. Po modré turistické značce se odtud dá dojít na další skalní útvar, a to na Hradisko poblíž Velké Lhoty, nebo do Mrákotína.