To všechno nabídne letošní Parní léto, které bude na trati Kostelec u Jihlavy – Slavonice probíhat o třech prázdninových víkendech.

„Jízdy opět obstará malá zelená mašinka, která jezdila v předchozích dvou letech. Začínáme ve společném termínu s festivalem Prázdniny v Telči, my tedy konkrétně v sobotu 25. července. Vracíme se k modelu, kdy se bude jezdit po tři následující víkendy v sobotu a v neděli," řekl předseda Společnosti telčské místní dráhy Jan Vyhlídal.

V sobotu 25. července pojede parní vlak z Telče do Kostelce. Při zpáteční cestě se zastaví v Hodicích, kde bude připravena grilovačka a další program. Večer vlak odjede zpět do Telče. V neděli 26. července mašinka zamíří opět na Kostelec. Tentokrát se zdrží na nádraží v Třešti, kde se uskuteční zábavní odpoledne. „Na své si přijdou děti i dospělí, budou otevřeny obě expozice v nádražních budovách," doplnil Vyhlídal.

V sobotu 1. srpna vyrazí vláček směrem na Slavonice, kde zrovna bude probíhat tradiční akce spojená s ukázkami dobýváním řopíků v pohraničí. V neděli 2. srpna se znovu vypraví do Slavonic, kde si nejen cestující připomenou konec druhé světové války, znovupřijetí Slavonicka v roce 1945, a také poválečné ukončení provozu dráhy do Rakouska.

„Slavonice od roku 1938 patřily k Rakousku. Město měl údajně v roce 1938 navštívit sám Adolf Hitler. My připravujeme výstavku, věnovanou konci války na trati Slavonice – Kostelec u Jihlavy, kterou na konci války k útěku do Rakouska využívali Němci z Jihlavy. U Hodic proběhl nálet na vlak, u Toužína zase chtěli partyzáni vyhodit do vzduchu železniční most přes řeku Dyji," vysvětlil Vyhlídal s tím, že materiály k tomuto tématu se nyní už shání velmi těžko. Železniční trať ze Slavonic dále do Rakouska byla zrušena, a ani po řadě nedávných jednání se jí nepodařilo obnovit. Po části bývalé železnice nyní vede nová cyklostezka, cyklisté se po ní dostanou ze Slavonic až do Dobersbergu.

Přepadení v Pěčíně
Poslední parní víkend je v plánu v sobotu 8. a v neděli 9. srpna. V sobotu vlak pojede směr Kostelec, v Třešti bude nachystáno zábavné odpoledne. V neděli se cestující podívají na druhou stranu tratě. „Těšit se mohou na přepadení vlaku v Malém Pěčíně. Opět tam nebude chybět další program. Koho to nebude v Malém Pěčíně bavit, může dojet do Dačic, kde na perónu zahraje country kapela," přiblížil další akci Vyhlídal.

Během léta mohou lidé zavítat do muzea v depu na telčském nádraží. Najdou tam expozici věnovanou historii trati Kostelec u Jihlavy – Slavonice, cisternu z první republiky, starý motorový vůz ze 60. let minulého století. Nebo také nepojízdnou akumulační lokomotivu z Ostravy, ve které se netopilo, ale tlakovala se párou. Používala se v prostorách, kde hrozil výbuch nebo zahoření.

„Novinkou je modelové kolejiště, které se líbí dětem. O muzeum je zájem, od začátku roku jej navštívilo na 350 lidí. Expozici bychom chtěli dále rozšířit, ale to až na podzim, až na to bude čas," uzavřel Vyhlídal. Muzeum je nyní otevřené v pátek, sobotu a neděli. Během Prázdnin v Telči bude otevřené každý den.