Na zemědělských farmách v Kraji Vysočina přibývají malé mlékárny. Podle údajů krajské veterinární správy jich nyní funguje sedmnáct. Farmáři v nich vyrábějí z kravského a kozího mléka různě ochucené sýry, krémy, jogurty, tvarohy i kefír. Automatů na prodej čerstvého mléka z farem ale evidují veterináři na celé Vysočině jen deset, jejich počty se nezvyšují. Dříve jich bylo v kraji i sedmnáct. Odbyt mléka nebyl tak velký a přístroje se chovatelům krav nevyplácely.

Podnikatelé, které oslovila ČTK, stáhli automaty z obchodů a umístili je na svých farmách. Agro Mohelno dříve mělo pět automatů na mléko, teď provozuje jen jeden. „Je na kraji našeho areálu, přístupný non-stop," řekl ředitel Ivo Jeřábek. Litr mléka si lidé mohou načepovat za desetikorunu. „Není to o nějakém výdělku, je to služba místním lidem," podotkl.

Z velkého bazénu

V havlíčkobrodském supermarketu zkoušela automat na mléko farma z Úhořilky. Teď má stroj u své mléčnice v Úhořilce, mléko se přes něj čerpá přímo z velkého bazénu, v němž se chladí veškeré čerstvě nadojené mléko z kravína. „Pro nás je to ideální. Lidi, kteří tomu mléku přišli na chuť a vědí, že je lepší než to kupované, se sem naučili jezdit," uvedla farmářka Marie Brodinová. Automat je přístupný od rána do večera, litr mléka vyjde na 12 korun.

Malé mlékárny přibývají na farmách i díky evropským dotacím. Mezi průkopníky farmářského zpracování kravského mléka patří netínská Farma rodiny Němcovy, která s ním začala začala v roce 2007. Na farmě v Úhořilce funguje třetím rokem mlékárna Ma-Ma.

Podle krajské veterinární správy se zkracováním kravského mléka zabývá deset ze sedmnácti faremních mlékáren v kraji, zbývající jsou na kozích farmách. Vlastní mlékárny začali chovatelé krav budovat proto, aby mohli svou produkci lépe zhodnotit. Ceny mléka v minulých letech hodně kolísaly. Před pěti lety vylévali farmáři na protest proti ztrátovým výkupním cenám kolem 5,50 koruny za litr mléko do polí. V posledních dvou letech mléko zdražovalo a průmyslové mlékárny letos v červenci litr průměrně vykupovaly za 9,46 koruny. Pak výkupní ceny mléka začaly zase klesat.

VĚRA STEJSKALOVÁ (ČTK)