Průvodce 4U, jak se jmenuje, je založen na jednoduché myšlence – jako svého multimediálního průvodce využije návštěvník hradu Roštejn svůj mobilní telefon či tablet. Následně získá ucelené informace 
v textové či audio podobě.

„Na Roštejně bude průvodce využíván návštěvníky jako zdroj doplňkových informací, které z častých důvodů nemůže předat průvodce při výkladu, a to zejména cizojazyčným návštěvníkům," vyjádřil se ředitel Muzea Vysočiny Jihlavy Karel Malý.

V tuto chvíli je Průvodce 4U dostupný v češtině, angličtině, němčině a mandarínské čínštině, a to na základě přístupu v bezplatné bezdrátové internetové sítě přímo v prostorách hradu. „Celý systém je spravován přímo pracovníky Muzea Vysočiny Jihlava, obsah tedy bude průběžně aktualizován a doplňován dle zájmu návštěvníků," dodal ředitel muzea.

Přístup k obsahu elektronického průvodce je pak zajištěn pomocí několika způsobů. A to buď pomocí NFC technologie, tedy po přiblížení telefonu k NFC čipu, po instalaci aplikace Průvodce4U_Vysočina přímo do telefonu, nebo po vyfocení QR kódu.

Po Muzeích Vysočiny Pelhřimov a Třebíč se tak hrad Roštejn stává dalším místem v Kraji Vysočina, kde bude tato elektronická aplikace fungovat.